Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 04.09.2012.
13:44
Blic A

SAD od prodaje oružja zaradile 66 milijardi dolara

Prodaja američkog oružja u 2011. godini gotovo se utrostručila i dostigla rekordne 66,3 milijarde dolara, što je najveća jednogodišnja zarada u istoriji izvoza naoružanja Sjedinjenih Država, ističe se u studiji Kongresne istraživačke službe.

Američka vojska
 

Tome su najviše doprineli američki saveznici u Persijskom zalivu, a pre svega Saudijska Arabija, koji su, zabrinuti zbog nuklearnih ambicija Irana, ne štedeći zakazivali velike porudžbine. Tako je ukupan udeo američkog izvoza dostigao skoro dve trećine vrednosti globalnog tržišta, koje se procenjuje na 85,3 milijarde dolara.


"Izuzetna ukupna vrednost naružbina američkog oružja u 2011. iskrivljuje pravu sliku globalnog tržišta oružja”, naglašava se u studiji, a sumu od 66,3 milijarde dolara autori nazivaju "očiglednim statističkim odstupanjem" s obzirom na oslabljenu globalnu privredu, evropsku finansijsku krizu i spor međunarodni oporavak od recesije 2008.

Dok je Vašington sačuvao poziciju najvećeg svetskog snabdevača oružjem, gotovo svi ostali izvoznici, izuzev Francuske, beleže pad prodaje. Vrednost francuskog izvoza porasla je sa 1,8 milijardi 2010. na 4,4 milijarde prošle godine, ali je izvoz Rusije, koja drži drugo mesto, bio skoro prepolovljen na 4,8 milijardi dolara. Četiri velika evropska izvoznika - Francuska, Britanija, Nemačka i Italija - zbirno beleže pad udela na globalnom tržištu sa 12,2 odsto u 2010. na 7,2 odsto u 2011.


Prethodni rekord od skoro 31 milijardu američka vojna industrija ostvarila je 2009, kaže se u izveštaju „Isporuke konvencionalnog oružja zemljama u razvoju 2004-2011” koji je pripremila nestranačka Kongresna istraživačka služba, ogranak Kongresne biblioteke.


Svetska ekonomska kriza je uticala na pad prodaje oružja u proteklih nekoliko godina. Međutim, povećana napetost u odnosima s Iranom naterala je države Persijskog zaliva - Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Oman - da kupuju rekordne količine američkog oružja.

Pošto ove države nemaju zajedničku granicu s Iranom, usredsredile su se na skupe avione i kompleksne sisteme protivraketne odbrane. Politički cilj SAD bio je da zajedno s arapskim saveznicima u Zalivu stvori regionalni sistem zaštite gradova, naftnih rafinerija, naftovoda, gasovoda i vojnih baza od udara iranskih projektila. Pored zemalja Persijskog zaliva, najveći američki klijenti su Indija i Tajland, navodi se u studiji.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.09.2012. 15:07
Ovo je neverovatno. Ne cifra koja se navodi. To svi znamo da ameri kontrolisu svetsko trziste oruzjem i prave ogromne profite. Nego ova slika, je nesto, sto dokazuje da je drugi svetski rat bio veliki poslovni akt SAD-a. Ovo je kvazi priznanje da su amerikanci sve vaznija lica ondasnih SS trupa, kojih je bilo mnogo, po "oslobodjenju" Evrope tajno vodili u SAD i cuvali ih do smrti. Zarobljeni SS komandanti su bili aktivni u americkim tajnim sluzbama za vreme hladnog rata!!! Fasizam i nacizam nece nikada da bude sasecen u korenu. NAZALOST!!!
Utorak 04.09.2012. 16:56
OVA ZASTAVA DOKAZUJE AMERICKE VRIJEDNOSTI O KOJIMA NEKI SANJAJU, IZMEDJU OSTALOG I BIVSI MINISTAR ODBRANE !
Utorak 04.09.2012. 17:49
Saudijskoj Arabiji je trebalo uvesti sankcije vec odavno jer su ljudska prava na dnu ali nafta cini svoje ! Zasto NVO u njoj nisu tako aktivne i zbog cega ostali borci za humanizam cute ?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online