Utorak 04.09.2012.
13:44
Blic

SAD od prodaje oružja zaradile 66 milijardi dolara

Američka vojska
 

Tome su najviše doprineli američki saveznici u Persijskom zalivu, a pre svega Saudijska Arabija, koji su, zabrinuti zbog nuklearnih ambicija Irana, ne štedeći zakazivali velike porudžbine. Tako je ukupan udeo američkog izvoza dostigao skoro dve trećine vrednosti globalnog tržišta, koje se procenjuje na 85,3 milijarde dolara.


"Izuzetna ukupna vrednost naružbina američkog oružja u 2011. iskrivljuje pravu sliku globalnog tržišta oružja”, naglašava se u studiji, a sumu od 66,3 milijarde dolara autori nazivaju "očiglednim statističkim odstupanjem" s obzirom na oslabljenu globalnu privredu, evropsku finansijsku krizu i spor međunarodni oporavak od recesije 2008.

Dok je Vašington sačuvao poziciju najvećeg svetskog snabdevača oružjem, gotovo svi ostali izvoznici, izuzev Francuske, beleže pad prodaje. Vrednost francuskog izvoza porasla je sa 1,8 milijardi 2010. na 4,4 milijarde prošle godine, ali je izvoz Rusije, koja drži drugo mesto, bio skoro prepolovljen na 4,8 milijardi dolara. Četiri velika evropska izvoznika - Francuska, Britanija, Nemačka i Italija - zbirno beleže pad udela na globalnom tržištu sa 12,2 odsto u 2010. na 7,2 odsto u 2011.


Prethodni rekord od skoro 31 milijardu američka vojna industrija ostvarila je 2009, kaže se u izveštaju „Isporuke konvencionalnog oružja zemljama u razvoju 2004-2011” koji je pripremila nestranačka Kongresna istraživačka služba, ogranak Kongresne biblioteke.


Svetska ekonomska kriza je uticala na pad prodaje oružja u proteklih nekoliko godina. Međutim, povećana napetost u odnosima s Iranom naterala je države Persijskog zaliva - Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Oman - da kupuju rekordne količine američkog oružja.

Pošto ove države nemaju zajedničku granicu s Iranom, usredsredile su se na skupe avione i kompleksne sisteme protivraketne odbrane. Politički cilj SAD bio je da zajedno s arapskim saveznicima u Zalivu stvori regionalni sistem zaštite gradova, naftnih rafinerija, naftovoda, gasovoda i vojnih baza od udara iranskih projektila. Pored zemalja Persijskog zaliva, najveći američki klijenti su Indija i Tajland, navodi se u studiji.

2024 © - Vesti online