Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.08.2012.
13:42
N. Popović - Vesti A

Kraljevi bekstva su Srbi!

Švajcarska policija objavila je podatke o trojici zatvorenika koji su pre neki dan, na više nego spektakularan način, o čemu su i "Vesti" izvestile svoje čitaoce, uspeli da umaknu iz istražnog zatvora Vaghof u Bazelu. I dalje traje intenzivna potraga za Nebojšom Grčićem (37) i Dejanom Vipićem (37) iz Srbije, te 33-godišnjim državljaninom Slovenije Bojanom Strleom.

 

U izveštajima se ne navodi zbog čega je ova trojka "zaglavila" u zatvoru, ali se navodi da su unutar zidina omeđenih visokom bodljikavom žicom imali "poseban status" i te bili angažovani na "posebnim poslovima", što upućuje na zaključak da nije reč o težim prekršiocima zakona jer bi oni verovatno bili strože čuvani. Ova trojka je, međutim, taj poseban status dobro iskoristila kako bi isplanirala i izvela akciju bekstva o kojoj su se ovih dana raspisali i gotovo svi švajcarski mediji.

"Porozni" plafon

 

Kada se prošlog novembra Paskal Suter uselio u stan u Margaretenštrase 24 video je na plafonu u kuhinji, veoma blizu ove sadašnje rupe, "zakrpu" na plafonu i saznao da je njegov stan već jednom pre poslužio zatvorenicima za beg.


- Predložio sam u jednom razgovoru sa upravnikom zatvora Jergom Degenom, pola u šali pola u zbilji, da se na taj deo mog plafona ugradi metalna ploča koja bi sprečila da se tako nešto ponovi, ali me je on uveravao da za to nema potrebe. Očigledno, nije bio u pravu - kaže Suter.

Koristeći se zatvorskim pogodnostima i relativno slobodnim radijusom kretanja bez nadzora stražara, oni su u vešernici zatvora, iza jedne veš mašine, izbušili rupu promera 45 centimetara. Kroz nju su izašli na krov zatvora koji nije "pokriven" video-nadzorom i alarmnim uređajima. Zatim su došli do susedne zgrade, gde su u jednom od stanova u Margeretenštrase 24 a, izbušili plafon, upali u taj stan, u kojem u trenutku njihovog bega nije bilo nikoga, i odatle se neopaženi dokopali ulice i slobode.


- Kući sam se u nedelju vratio oko 17 sati, stavio ključ u bravu i shvatio da za tim nije bilo potrebe - vrata su bila otključana. Kasnije sam shvatio da su begunci našli moj rezervni ključ od stana - kazao je švajcarskim novinarima Paskal Suter, iznajmljivač stana koji su zatvorenici iskoristili za beg.


- Ljut sam jer ovo nije za mene došlo iz vedra neba. Naime, nekoliko dana pre čuo sam čudne zvukove - kuckanje, udarce i grebanje! Posumnjao sam da bi se nešto ovako moglo desiti jer ne bi bilo prvi put. Kada sam uzimao ovaj stan u najam rečeno mi je da je već jednom iskorišten na sličan način - za beg zatvorenika. Obavestio sam zatvorsku upravu i oni su rekli da će proveriti. Dakle, bili su upozoreni, a ipak su dozvolili da ovako nešto desi - ogorčen je Suter.


Šokirani čovek je oprezno ušao u svoj stan i video u kuhinji veliku rupu na plafonu i gomilu šuta na podu i nameštaju. Svuda unaokolo bili su i vidni tragovi krvi jer se jedan od begunaca očigledno na nešto posekao.


- Shvatio sam da moj stan nisu napustili odmah nego su se u njemu zadržali izvesno vreme. Video sam da su koristili kupatilo, verovatno da se operu i doteraju, našao sam i prazne najlonske kese u kojima su valjda imali čistu garderobu, a poneli su iz ormara moj najlepši ogrtač. Zašto im je trebao po ovoj vrućini - nije mi jasno - dodaje Paskal Suter koji očigledno i pored situacije u kojoj se našao nije izgubio smisao za humor.


Begunci su na brzinu i pretražili njegov stan, te pronašli u jednoj ladici 400 franaka gotovog novca i 30 evra, a poneli su i novčiće od 20 rapena, koje je Paskal Sater skupljao za veš-mašinu u perionici rublja koju koristi. Od begunaca i dalje nema ni traga ni glasa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online