Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.08.2012.
14:17
Blic A

Najtraženiji američki teroristi su žene

Američki Federalni istražni biro (FBI) trenutno traga za sedam osoba koje su optužene za domaći terorizam, odnosno za "Amerikancima koji, motivisani ekstremističkim ideologijama u SAD, napadaju druge Amerikance". Zanimljivo je da su pet od ukupno sedam najtraženijih terorista žene.

Učiteljica terorista piroman i brkata veganka

1. Dona Džoan Borab (Traži se zato što je navodno oslepela policajca) - Dona Džoan Borap bacila je kiselinu u lice pripadniku lučke policijske uprave Njujorka za vreme protesta protiv aparthejda na aerodromu "Džon F. Kenedi" 1981. godine. U to vreme, Borapova, inače grafički dizajner, pripadala je marksističko-lenjinističkoj grupi nazvanoj "19. maj", koja se zalagala za oružanu revoluciju protiv američke vlade, uključujući FBI.

2. Džoan Debora Čezimard (Optužena za ubistvo policajca iz neposredne blizine) - Džoan Debora Čezimard i njene dve saučesnice otvorile su vatru na pripadnike američke policije za vreme saobraćajne blokade u maju 1973. Jedan od njih je ranjen, a drugi je ubijen iz neposredne blizine. Čezimardova - pripadnica Crnačke oslobodilačke armije, osuđena je na kaznu zatvora 1977, ali je uspela da pobegne.

3. Džozev Mahmud Dibe (Optužen za podmetanje požara)
- Džozef Mahmud Dibe, aktivista organizacija Front oslobođenja Zemlje i Front oslobođenja životinja, pokušao je da uništi energetsko postrojenje. U avgustu 2009. “Njujork tajms” pisao je da Dibe i dalje ima dozvolu za pilotiranje zato što Uprava za bezbednost ne upoređuje spisak terorista FBI sa spiskom pilota Savezne vazduhoplovne uprave.

4. Džozefin Sanšajn Overejker (Brkata veganka traži se zbog podmetanja požara) - Kao i Dibe, Džozefin Sanšajn Overejker optužena je za podmetanje požara u energetskom postrojenju, kao aktivistkinja ELF i ALF. Prema podacima FBI, ona je veganka, tečno govori španski i prepoznatljiva je po dlačicama iznad gornje usne. Radila je kao čuvar ovaca, babica, pa čak i kao vatrogasac.

5. Rebeka Rubin (Prekršila zakon u ime zaštite okoline) - Rebeka Rubin, za koju se prepostavlja da je Kanađanka, takođe se traži zbog podmetanja požara koji se povezuje sa organizacijama Front oslobođenja Zemlje i Front oslobođenja životinja. Od 1996. do 2001, ovi pojedinci bili su aktivisti terorističke ćelije od oko 20 članova, poznatih po zajedničkim imenom "Porodica".

6. Leo Frederik Bart (Radikalni aktivista protesta protiv Vijetnamskog rata) - Leo Frederik Bart bio je umešan u bombaški napad na Univerzitet u Viksonsinu 1970, u kojem je poginuo naučnik. Bomba je podmetnuta na vrhuncu antivijetnamskih protesta, a prema pisanju "Vašington posta", univerzitetska zgrada je korišćena za vojna istraživanja. Bivši student škole za rezervne oficire ROTC postao je levičar.

7. Elizabet Ana Djuk (Učiteljica optužena za pokušaj rušenja vlade) - Elizabet Ana Djuk bila je saučesnik u nizu krivičnih dela sedamdesetih i osamdesetih godina. Kao pripadnik komunističke organizacije "19. maj", optužena je za skrivanje eksploziva. Djukova je tvrdila da se krije zato što veruje da je na spisku ciljeva Kju kluks klana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online