Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 17.08.2012.
01:11 >> 09:19h
Beta A

UŽAS: Policija pobila rudare u Marikanu

Trideset šest rudara poginulo je kada je policija otvorila vatru na štrajkače u rudniku platine u Marikani u Južnoj Africi.

Južnoafrička policija presudila rudarima po kratkom postupku
 

"Broj koji imamo za juče je 36 mrtvih", kazao je generalni sekretar sindikata rudara NUM Frans Baleni dok je ministarstvo policije je iznelo bilans od "više od 30 mrtvih",
prenose svetske agencije.

Policija je saopštila da će sprovesti istragu događaja u rudniku koji predstavljaju jedan od najkrvavijih sukoba u Južnoj Africi od okončanja ere aparthejda. Policajci su zapucali kada su štrajkači odbili da im predaju mačete, palice i drugo oružje i nagrnuli na njih.
 

Portparol policije Zveli Mnisi izjavio je da su i štrajkači pucali na policiju, oružjem koje su ukrali od pripadnika snaga reda.

"Ministarstvo (unutrašnjih poslova) smatra da je policija s obzirom na situaciju učinila najbolje moguće", navodi se u Mnisijevom saopštenju, i dodao da će Ministarstvo zatražiti istragu događaja u rudniku. On je kazao da ono što se danas dogodilo nedopustivo u jednoj demokratskoj zemlji, jer je, kako je rekao, pravo na okupljanje garantovano zakonom i ustavom.

Predsednik Južne Afrike Džejkon Zuma poručio je da je "šokiran besmislenim nasiljem".

Fotoreporter agencije Frans pres je video okrvavljena tela štrajkača odmah posle razmene vatre, ali nije mogao da kaže da li su ranjeni ili mrtvi. Ranije su mediji javili da je policija bacila suzavac i ispalila gumene metke na demonstrante.

Portparol jednog od dva sindikata rudara, Lesiba Sešoka je izjavio da je predsednik sindikata pokušao da ubedi rudare da obustave štrajk i vrate se na posao, ali su oni to odbili.

Zamenik direktora vlasnika rudnika, kompanije Lonmin, Barnard Mokvena naveo je da su događaji u rudniku bili deo "policijske operacije". U saopštenju pre sukoba u četvrtak, kompanija Lonmin navela je da će štrajkači dobiti otkaz ako se danas ne pojave na poslu.

Stotinak radnika rudnika u vlasništvu kompanije "Lonmin PLC" započeli su štrajk prošlog petka, od kada je poginulo 10 osoba. Oni su prekinuli posao zbog neisplaćenih plata, a situacija se pogoršala sukobom dva rudarska sindikata.

Pregovori koji su sa policijom počeli u sredu nisu dali rezultete. Radnici u rudniku platine imaju platu oko 4.000 randa (400 evra), a traže tri puta veću platu.

"Mi smo eksploatisani, ni vlada ni sindikati nisu došli da nam pomognu... Zahvaljujući našem radu preduzeća zarađuju novac, a nama skoro ništa ne plaćaju. Ne možemo da priuštimo dostojanstven život. Živimo kao životinje zbog mizernih plata", rekao je jedan od rudara.

"Lonmin" je treći po veličini prizvođač platine na svetu. Južna Afrika je u vrhu zemalja po prozivodnji uglja, platine i zlata.

POVEZANE VESTI

Petak 17.08.2012. 09:37
Ukidanje aparhejda je farsa jel poluge bogatsva i moci i dalje drze isti ljudi.Englezi drze sve sto s etice plemenitih metala u svetu srebro iz nase Trepce odlazi u LOndon i Albanci nemaju nikakve koristi od toga.Njima je data koka da se njom bave a plemenite stvari kao i uvek Anglosasima.
Petak 17.08.2012. 09:41
Ljudi neznaju i slusaju neke price o propasti sveta toga nece biti.navodno Majanski kalendar prorice to za 21.12 2012. a u stvari radi se o tome da tog dana istice ugovor na 99 godina o Federalnim rezervama SAD.Mnoge zemlje oko njih 50 drza svoje zlato tamo verovatno ce vecina tih zemalja da povuce svoje zlato iz federalnih rezervi jel ugovor prestaje,a i da bi se spasile od blagodeti "uspesne" americke ekonomije.Mozda su zato Anglosaksonci nestrpljivi jel robovi nemogu dovoljno zlata i platine da nakupe da bi se odgodio katastrofalan kraj koji sledi.Pa gube nerve,jel im izmice tlo pod nogama.Ko razume shvatice.
Petak 17.08.2012. 04:54
Pa sta se bune ? 400 evrica je super ! Jos malo maznes i platine i da te sotona vidi !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online