Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 15.08.2012.
15:28
Beta A

Svet na nogama zbog ruskih pankerki

U okviru svetske kampanje za oslobađanje članica ruske pank grupe Pusi rajot planiraju se demonstracije u više od dvadeset gradova širom sveta u petak, 17. avgusta, sat pre objavljivanja presude u ruskom sudu.

Devojkama preti tr godine zatvora zbog pevanja pesmice protiv Putina

Akcije podrške bendu Pusi Rajot biće organizovane u Parizu, Berlinu, Londonu, kao i u Moskvi i Sankt Peterburgu, rekao je agenciji Frans pres jedan od njihovih branilaca. Slične akcije predviđene su i u Njujorku, Torontu, Madridu, Barseloni, Pragu, Edinburgu i Dablinu.

Pročitajte još:

 

U većini ruskih i evropskih gradova ove akcije podrške biće organizovane u 12.00 po centralnoevropskom vremenu, odnosno jedan sat pre najavljenog čitanja presude.

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jekatarina Samucevič optužene su za huliganstvo, odnosno za rasplamsavanje međuverske mržne i vređanje osećanja vernika zbog akcije u hramu Hrista Spasitelja, u februaru kada su otpevale pesmu protiv ruskog predsednika Vladimira Putina. One se nalaze u zatvoru više od pet meseci, a tužilaštvo je za njih zatražilo kazne od po tri godine zatvora.

Akcije će biti održane ispred crkve Sveta porodica u Barseloni i ispred ruske ambasade u Londonu. U Parizu protest će biti održan na trgu Stravinski, a takođe će biti organizovani protesti u drugim francuskim gradovima kao što su Marsej, Nica, Lion i Monpelje.

Hoće li predsednik pokazati samilost prema devojkama koje ga ne vole

U Njujorku protesti u petak biće organizovani ispred ruskog konzulata, a kasnije će demonstranti otići na Tajms skver. Protest je takođe planiran u Vašingtonu, gde su se i prošlog meseca pank rokeri i aktivisti okupili ispred ruske ambasade.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u izjavi početkom avgusta rekao da devojke ne treba osuditi "suviše strogo". Sporni upad grupe Pusi Rajot u crkvu izazvala je žustru reakciju pravoslavne crkve, a mnogi sveštenici i vernici osudili su skravljenje crkve.

S druge strane, pozivi za oslobađanje devojka već je uputio čitav niz svetskih političara i zvezda, ruskikh javnih ličnosti, kao i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Protesti su organizovani u više zapadnih prestonica, uključujući i Berlinu, gde se prošle nedelje oko 400 ljudi pridružilo kanadskoj elektro pop pevačici Pičis da podrži grupu.

Umetnica Joko Ono, udovica Džona Lenona, već je pozvala ruskog predsednika Vladimira Putina da oslobodi devojke. Očekuje se da će ona učestvovati u akciji za podršku članicama grupe u Njujorku 17. avgusta, rekao je njihov branilac.

Tokom nedavno održanog koncerta u Moskvi američka pevačica Madona rekla je da se moli za oslobađanje devojaka. Drugi svetski poznati pevači i pevačice kao što su Sting, Pit Taunsend, Bjork i Pet Šhop Boys izrazili su podršku, kao i nemački poslanici i francuska ministarka kulture Aurelija Filipeti.

Svetska štampa puna je kritičkih izveštaja sa suđenja članicama grupe. Jedan od nemačkih vodećih časopisa Špigel objavio je fotografiju jedne od članica grupe iza rešetaka na naslovnoj strani sa naslovom "Putinova Rusija".

Neki posmatrači ocenjuju da je tako oštra reakcija ruskih vlasti dala toj takoreći nepoznatoj grupi veliki publicitet, što bi moglo da se okrene protiv Vladimira Putina i Pravoslavne crkve. Amnesti internešenel je naveo da su devojke "zatvorenice savesti" i počeo je da sakuplja potpise za peticiju koju će poslati ruskoj vladi, dok je Stejt department više puta izrazio zabrinutost.

Agencija AP navodi da su članice benda i njihovi advokati uvereni da presuda zavisi potpuno od volje predsednika Vladimira Putina, dok se aktivisti nadaju da će njihov pritisak doprineti da im kazna bude ublažena ili čak da budu oslobođene.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.08.2012. 15:43
Три бандоглаве павијанке којима место и јесте у кавезу...
Sreda 15.08.2012. 16:09
Pravo da o necemu govoris nosi i odgovornost....kad naucis da postujes nekog onda mozes o njemu i da govoris...ocigledno ove cure misle da...ako su pankerke,onda mogu da omalovazavaju sve oko sebe..posebno nesto i nekoga sto je prezivelo vekove....cudan je ljudski um....uvek mislis da si ti pozvan d promenis svet...makar i rusio...vredjao...nipodastavao...tu posast koja je dosla sa Zapada....saseci u korenu....
Sreda 15.08.2012. 20:06
Nedavno je u Pakistanu iz policijske stanice rulja otela nekog coveka sto je zapalio Kuran, pa su ga onda zivog zapalili na ulici. Protiv toga na Zapadu ne protestvuju, niti zbog kamenovanja i rezanja ruke u Saudi Arabiji. Cista propaganda zapadnih medija. Naravno da ih treba osuditi, bar godinu dana. Ako im je bilo do skretanja paznje, sto nisu majmunisale na ulici. Gledao sam video, cudi me kako oni iz obezbedjenja sto su stajali pored nisu potrgali kablove za elektricne instrumente sto su koristili. Da sam bio na njihovom mestu, svirka se ne bi odrzala, samo bi mogla biti tuca. Jednostavno - "nemate dozvolu za svirku ovde, napustite zgradu, odmah".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online