Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 16.08.2012.
05:39
Vesti A

Melburn - najbolje mesto za život!

Melburn je ove godine zauzeo prvo mesto na listi najboljih svetskih gradova za život. Agencija koja sprovodi istraživanje kvaliteta života Global Lajvabiliti, pri ocenjivanju uzima u obzir kriterijume kao što su politička i ekonomska stabilnost, kultura, zdravlje i higijenski uslovi, kvalitet obrazovanja i javnih usluga kao i razvijenost gradskog prevoza.

Melburn - multikulturalna prestonica Australije
 

Izgleda da se proglašenju Melburna kao najboljeg grada za život na svetu najviše obradovao gradonačelnik Robert Dojl, koji je odmah izašao sa predlogom da se u glavnom gradu Viktorije organizuju Olimpijske igre 2024. ili 2028. godine.


Među 10 najboljih gradova na svetu, tradicionalno su se ove godine našli i Adelejd, Sidnej i Pert. Međutim zanimljivo je da se glavni grad Južne Australije ove godine našao na boljoj poziciji nego Sidnej.

Kriterijumi pri izboru: politička i ekonomska stabilnost, kultura, zdravlje i higijenski uslovi, kvalitet obrazovanja i javnih usluga i razvijenost gradskog prevoza
 

Na izboru za najbolji grad za život konkurisalo je 140 svetskih gradova, a Melburn je osvojio čak 97,5 poena. Maksimalni broj poena nije dobio zbog nešto nepovoljnijih klimatskih uslova, nešto lošije kulturne scene i sitnog kriminala.

U odnosu na prošlu godinu Sidnej je osvojio gotovo identični broj poena, ali se našao na mestu niže, odnosno na sedmom mestu. Istovremeno Adelejd koji ove godine deli visoko peto mesto sa Kalgarijem u Kanadi, u samom vrhu rang liste našao se zahvaljujući infrastrukturnim poboljšanjima. Pert je ove godine rangiran mesto niže nego lane, odnosno na devetom mestu.
 

Ove godine Melburn je za dlaku pretekao Beč i Vankuver, koji se ove godine našao na trećem mestu. Na začelju liste je ove godine prestonica Bangladeša Daka.

 

Među najboljima četiri iz Australije


Lista 10 najbolje plasiranih svetskih gradova:

1. Melburn
2. Beč
3. Vankuver
4. Toronto
5. Kalgari
5. Adelejd
7. Sidnej
8. Helsinki
9. Pert
10. Oklend (Novi Zeland)

 

Tajna velikog uspeha

Džon Kopestake, urednik časopisa "Ekonomist Intelidžns Junit", ističe kako je ove godine izuzetno mala razlika od 1,6 poena delila pet najbolje plasiranih australijskih na svetskoj listi.
- Australijski gradovi nastavljaju da dominiraju na listi gradova sa najboljim uslovima za život. Ne samo što imaju korist od prirodnih uslova, oni imaju koristi i zbog niske populacije u svetskim razmerama, ali još važnije stalno rade na poboljšanju infrastrukturnih uslova u svojim gradovima - istakao je Džon Kopestake.

 

Ponovo Olimpijada?


Gradonačelnik Robert Dojl smatra da je imenovanje Melburna za najbolji grad na svetu zasluženo, pa bi ono moglo da posluži da se povedu ozbiljni razgovori o mogućoj kandidaturi za neku od narednih Olimpijskih igara. Međutim, i sam priznaje da sa tim ne treba žuriti.


- Naravno, prethodno je potrebno da uradimo procenu finansijske isplativosti projekta, jer se u takve projekte ne kreće nespremno a posebno što su oni izuzetno skupi, rekao je gradonačelnik Melburna i dodao: - Verujem da sa postojećom infrastrukturom, sa naširoko poznatim uspehom u organizovanju velikih manifestacija, slobodno bismo mogli da se kandidujemo za igre 2024. ili 2028. godine - uveren je Robert Dojl.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.08.2012. 06:03
Sta kazu gradjani Melburna,je li bas najbolji na svetu za zivot?
Četvrtak 16.08.2012. 07:13
Moj grad :) Jeste, stvarno je dobar i lep za zivot.... al pored sve te ljepote i dobrote, najlepse ce mi biti kad se vratim majci Srbiji... Na zalost nisam imao perspektivu u Srbiji, morao sam da krenem dalje, al vraticu se, i to ubrzo...
Četvrtak 16.08.2012. 08:24
Od pre 2 meseca je i moj grad.Mislim da zasluzeno nosi epitet najboljeg grada na svetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online