Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.08.2012.
03:45
Vesti A

Licence za ugalj pretvarali u zlato

Posle objavljivanja sumnji o curenju poverljivih podataka iz vlade Novog Južnog Velsa na površinu izlaze novi detalji o tome kako je nekolicina "upućenih" prilično jeftino dolazila do licenci za eksploataciju uglja, da bih ih posle skupo prodavala, bogateći se preko noći.

DA LI SU INFORMACIJE CURELE: Jan Mekdonald
 

Jedan od učesnika u ovoj igri koja je ugalj u rukama njenih igrača pretvarala u zlato bio je i Gardner Bruk koji je radio u banci i nije imao iskustva u rudarstvu. Ali, kako je ove nedelje objavio "Sidnej morning herald", neiskustvo ga nije sprečavalo da se pred iskusnim kompanjonima razmeće da poseduje "obaveštajne podatke" o tome koja kompanija će pobediti na tenderu.


Milionski "poslovi" s ugljem
započeti su 2008. kada je ranije osramoćeni bivši laburistički ministar Jan Mekdonald, vodio izdavanje tendera za 11 licenci za eksploataciju rude. Pomenuti Gardner Bruk bio je u vezi s familijom drugog bivšeg ministra, Edija Obejda, uticajne ličnosti među laburistima.

- Ovo je bio neuobičajeni tender. Ne samo da je ponovno otvoren usred procesa, nego su se samo koji dan pre objavljivanja pobednika, menjale kompanije-kandidati i tenderi su povučeni - otkriva sidnejski dnevnik.

BRUK: "Deonice su legalne"

Prema izjavi jednog člana odbora ove firme, čak i pre nego što je konkurs za prijave na tender objavljen, "gospodin Bruk je bio uveren da će licenca njima pripasti". Bruk je odbio da komentariše ove i druge detalje o njegovoj ulozi. Upitan od sidnejskog dnevnika da li Obejdovi imaju bilo kakav interes od deonica, Kedbej nedavno je kazao:
- Legalno posedujem deonice i one su uredno registrovane.

Bruk je izgleda bio prilično taličan. On i drugi saradnik Obejdovih, broker iz Benkstauna Endrju Kedbej, preuzeli su jednog od ponuđača samo nekoliko dana pre nego što je objavljeno da je dobio licencu. Onda su, prodajom licence jačem igraču, u džep na brzinu stavili nekoliko miliona dolara. Uz to, ostali su kao vlasnici 7,5 odsto deonica koje su danas vredne milione dolara.
 

Familija Obejd već je posedovala indirektni interes u drugim rudnicima pošto su kupili zemljište za iskopavanje kod Madžija. Međutim, Bruk i Kadbej sada su razgovarali o tome kako bi i Obejdove i njihove saradnike tajno uključili među ponuđače. U tu svrhu, Bruk je, kao plaćeni savetnik rudarske kompanije Monaro ponudio njenom odboru informaciju o "spremnosti" jedne stranke da uloži milion-dva dolara u tender, ali se odboru kombinacija nije svidela.
 

Nezavisna komisija za borbu protiv korupcije imaće očigledno dosta materijala na raspolaganju da istraži da li su poverljive informacije Mekdonaldovog ministarstva o tenderu dobijali drugi ministri - Obejd i njegovi saradnici.


PORODICA OBEJD U SPORU SA GRADSKIM VEĆEM SIDNEJA: Izbrisano 16 miliona duga



Uoči istrage, koja će početi 1. novembra, u Sidneju je trajao još jedan proces u kojem se pominju milioni i - ponovo - porodica Obejd.

POD ISTRAGOM: Edi Obejd
 

Ovde je, naime, upravo saopšteno da će kompanija Streetscape, u vlasništvu Mozesa Obejda, sina bivšeg ministra Edija Obejda, izbeći da plati 16,6 miliona dolara duga gradu Sidneju, pošto su kreditori firme, prijatelji porodice, glasali da se kao otplata za dug ponudi manje od jednog centa po dolaru.


"Grad je razočaran da je većina kreditora kojima kompanija Obejda duguje pare prihvatila da se složi s aranžmanom u kojem bi kompanija izbrisala svog dug", kazao je predstavnik Sidneja povodom najnovijeg razvoja događaja, izvestio je "Sidnej morning herald".

Odbačen zahtev

Ove godine, sudija Piter Jang na Vrhovnom sudu je odbacio zahtev Obejda po kojem on nema pare da plati dug gradu i da bi svaka isplata trebalo da bude zaustavljena dok se u novembru ne sasluša njegova žalba na presudu o otplati 12 miliona duga. Sudija je rekao da on ima "vrlo malo poverenja" u dokaze Obejda i njegovog brata Pola i naveo da se čini da Obejdovi u životu primenjuju doktrinu "kako živeti dobro, a bez ičega".

U februaru, sudija Kliford Ejnstin nazvao je postupanje Obejda mlađeg "kao nepošteno i prevarantsko" i naredio njemu i njegovoj kompaniji da gradskom veću isplati 12.123.470 dolara zbog tajne prodaje u inostranstvo prava za korišćenje gradskih stubova za oglašavanje. Prodaja je ocenjena kao prekršaj pravila iz ugovora sa gradom. S kamatama i drugim troškovima, dug gradskom veću narastao je na 16,6 miliona.


Uprkos tome što poseduju sve osim dva miliona ukupnog duga Streetscape od 17,5 miliona dolara, gradsko veće i drugi kreditori kao što su Telstra, Banka ANZ i vlasnik zgrade kompanije Abakus, nadglasani su većinom glasova prijatelja familije Obejd. Za ponudu od manje od centa za dolar duga glasalo je 13 malih kreditora kao što su sestra Mozesa Obejda, Džema Vrana, njen poslovni partner Toko Trijulćio, dugogodišnji knjigovođa Obejdovih Sid Sasini, porodični advokati Kolin Bigers i Pejzli, bivši radnik firme Angus Meklod, kao i vlasnik novinarnice Obejdovih.


Pošto gradska uprava poseduje više od pola ukupnog duga, glasanje je bilo nerešeno iako je većina kreditora glasala za nagodbu od jednog centa. Ali, i administratori kompanije koje su imenovali Obejdovi, Ozem Kašem i Robert Kajt, imali su pravo glasa sa strane. Oni su podržali male kreditore. U krajnjem, to znači da su ti kreditori ne samo bili zadovoljni time da se otpišu pare koje im Streetscape duguje, već i da ne žele da administratori istražuju gde je završio novac kompanije i da li je moguće da se do para dođe.


Administratori su rekli da su oni, uprkos tome što brojke pokazuju da je Streetscape international napravio profit od najmanje 40 miliona dolara, našli samo tri računa za 55.000 dolara. Grad sada pokušava da na sudu dobije podršku zahtevu za preispitivanje poslovanja ove firme.
 

Kontrola finansija

"Grad veruje da bi ispravan postupak bio da se Streetscape stavi pod likvidaciju kako bi se omogućila pažljiva kontrola finansija, imovine i transakcija kompanije", izjavio je predstavnik Sidneja.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online