Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 08.08.2012.
13:03
J. L. Petković - Vesti A

"Genocidni Srbi" usred Londona

Srbi koji žive u Londonu šokirani su izložbom fotografija čuvenog fotoreportera Toma Stodarta pod nazivom "Perspektive", za koju kažu da "na krajnje nekorektan i ružan način govori o Srbima i njihovom učešću u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije".

Srbi dežurni krivci: fotografija u cilju bošnjačke propagande
 

"Srbi su predstavljeni kao zločinci, dok su Albanci sa okupiranih teritorija i muslimani iz Bosne i Hercegovine predstavljeni kao žrtve. Pri tom su izneti podaci koji nisu istiniti. Zahvaljujući Srbima koji žive u Londonu, imamo priliku da vidimo kakvo mišljenje o nama imaju na Zapadu i kakvu sliku o nama stvaraju umetnici'", ocenjuje se u mejlu koji se brzinom munje proširio srpskom dijasporom.

Stodart je tokom bogate karijere obišao brojna ratišta i krizna područja širom sveta, a najveći deo kolekcije postavljene na izuzetno prometnoj lokaciji kraj Temze u blizini Gradske kuće čine fotografije koje je načinio boraveći na prostorima bivše Jugoslavije. Fotografije nastale tokom 1995. godine u Bosni i Hercegovini potpisane su sa: "U julu 1995. godine, najgori slučaj genocida od Drugog svetskog rata se dogodio u Srebrenici, u Bosni. Tokom pet dana, snage bosanskih Srba su preuzele kontrolu nad malim banjskim gradom i odvojile muslimanske muškarce od njihovih porodica. Više od 7.000 muškaraca i dečaka je ubijeno na poljima i dolinama u tom području. Jedan od nekoliko muslimanskih muškaraca koji je pobegao masakru se igra sa svojom decom na tuzlanskom aerodromu, gde je bio postavljen izbeglički kamp da se porodice sklone."

Inspiracija za Anđelinu Džoli

Među izloženim fotografijama je i kao je sam autor ocenio njegova najbolja fotografija na kojoj se nalazi Meliha Varešanović, a koja je načinjena 1995. godine u Sarajevu. Stodart je u nedavnom intervjuu izjavio da je ta fotografija bila inspiracija Anđelini Džoli dok je radila na filmu "U zemlji krvi i meda".

Narednu fotografiju prati potpis: "Iscrpljeni dečak spava na nogama dok čeka hranu u izbegličkom kampu, koji je postavljen na tuzlanskom aerodromu da bi pružio utočište muslimanima koji beže od srpskih zverstava u Srebrenici". Među izloženim su i fotografije napravljene u Albaniji 1999, a potpisane sa "Posle dolaska s Kosova u izbeglički kamp u Kukeš, u Albaniju, porodica koju su srpske snage razdvojile na putu ponovo se okupila. Jedan i po milion kosovskih Albanaca je 'etnički očišćen' tokom proleća", a druga sa "Zbunjene izbeglice prelaze granicu u Kukešu, u Albaniji, nakon što su ih srpske snage u proleće primorale da napuste svoje domove na Kosovu". Uz treću fotografiju stoji komentar: "Stara žena se odmara nakon prelaska granice između Kosova i Albanije, nakon što su je srpske snage tokom proleća primorale da napusti svoj dom."

Za njega srpske žrtve ne postoje: Fotograf Tom Stodart
 


Povodom ove izložbe u Londonu oglasio se SNP Naši koji smatra da "narodi u vreme Olimpijskih igara trebalo da pošalju poruku mira, a da pojedinci iz ličnih interesa i sopstvenog primitivizma šalju poruku laži, razdora i mržnje".


Oni tvrde da je izložba primer da "medijska agresija protiv srpskog narodna širom sveta ne jenjava", ta da Stodart po "već viđenom principu uskogrudog i jednostranog prikazivanja rata u Bosni i Hercegovini ni na jednoj fotografiji ne prikazuje srpske žrtve i zločine nad Srbima, nego isključivo prikazuje srpsku vojsku kao agresore".


"Pozivamo srpske vlasti da se dozovu svesti i da organizuju na polju suzbijanja laži o odnosima naroda na Balkanu, o ratovima i sukobima na prostoru bivše Jugoslavije", zaključuju u saopštenju SNP Naši.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.08.2012. 15:22
Како су се мењали односи снага у свету тако су и енглези мењали свој однос према Србима. Треба прочитати Етику западних медија од Слободана Вуковића. Енглезе је наистинитије описао Владика Николај Велимировић када је рекао да нема немаца енглези би били најгора нација у Европи. Не заборавимо да су управо енглези уз помоћ ватикана спасили неколико хиљада најокорелијих усташа који су огрезли у српској крви. анте павелић је био њихов агент.
Sreda 08.08.2012. 13:25
Ma bez nervoze, ionako ce za 10 godina ove "humanitarne" drzave da budu islamske republike, zavisne od kineskog i ruskog kapitala. A onda, raspali se rostilj, kupi se pivce i gledaju se na TV-u nemiri po Londonu, Parizu, Rimu i ostalim gradovima.
Sreda 08.08.2012. 13:19
Belosvetska đubrad, za pare bi prodali i rođenu majku. Zna on dobro o srpskim žrtvama, ali nije plaćen da bude pošten. Nažalost, ima i među nama Srbima takvih avetinja, koji koriste svaku priliku da ocrne svoj narod. Od ovoga i nismo trebali da očekujemo ništa dobro i pošteno. Ipak, u svetu ima i poštenih ljudi koji znaju da šta su sve Srbi podneli u ovih zadnjih 100 godina. Naša država mora pripremiti odgovor i na DVD-u zapisati i opisati sve naše golgote i našu borbu za opstanak.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online