Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.08.2012.
03:28
Vesti A

Milion dolara za informaciju o ubici Sambe

Nije prvi put da se sumnja u nameštanje rezultata konjskih trka. Ovog puta, istraga o eventualnom lažiranju, kako se veruje u Viktoriji, može dati i odgovor na pitanje ko je likvidirao trenera konja Lesa Sambu.

Dani Nikolić ove nedelje u Melburnu
 

Kao što smo pisali, policija Viktorije ponudila je milion dolara osobi koja ponudi informaciju o ubici ili ubicama poznatog trenera iz Adelejda, likvidiranog hicem u glavu samo 36 sati po dolasku u Melburn.
 

Samba je bio i bivši tast poznatog džokeja Danija Nikolića, koji je pod istragom zbog nameštanja rezultata 2011. Bio je, takođe, i prijatelj sidnejskog tajkuna, preduzimača Rona Medića koji je optužen za organizovanje ubistva bivšeg poslovnog partnera.


Šezdesetogodišnji Samba usmrćen je na Bikonsfild parejdu, u melburnskom obalskom predgrađu Midl Park, 27. februara 2011. 

Mesto zločina posle Sambinog ubistva

Detektivi specijalne jedinice Purana veruju da njegova smrt nije bila slučajna i pokušavaju da utvrde zašto je otac dvoje dece uopšte bio na području Midl Parka kada je likvidiran. 

Policija navodi da je Samba tokom vikenda boravio u hotelu Kraun metropol i odatle izašao nešto posle devet uveče. U 9.35, upucao ga je neidentifikovani revolveraš, viđen kasnije kako beži prema istoku ulicom Lengridž. Na mestu zločina nađena je čaura, ali ne i oružje.

Detektiv, stariji narednik, Stiven Kuper nada se da će milion dolara nagrade dovesti do rezultata.

- Istraga nas je odvela i u druge države, gde je obavljen jedan broj pretresa. Policija je takođe razgovarala sa jednim brojem svedoka, u Viktoriji i u drugim državama, ali optužnice nisu podignute. Prošlo je skoro 18 meseci i policija želi da reši ubistvo i pruži odgovore porodici Sambe, ali nam je potrebna pomoć zajednice - izjavio je Kuper ove nedelje.

Revolveraš je opisan kao osoba stara između 20 i 30 godina, srednje građe, svetle, zapuštene kose koja je izvirivala ispod crnog šešira.

Snimljen kamerama

Poslednji trenuci Lesa Sambe zabeleženi su na video-snimcima kamera hotela. Samo 28 minuta pošto je snimljen, on je ubijen.


U hotelu je boravio dok je prisustvovao godišnjoj prodaji konja u Oklends Džankšnu. Policija veruje da bi neko ko je bio tamo ili razgovarao sa Sambom mogao da pruži informacije o tome s kim se susretao ili zašto je naveden da dođe u područje u kojem je usmrćen.

Istragom ubistva, policija je došla do sumnji o nameštanju rezultata konjskih trka, ali nije bila voljna da komentariše da li se veruje da je Samba bio umešan u kriminalno delovanje ili da li je njegova smrt povezana sa sistemom trka.

U Sambinom vlasništvu bilo je i više rasnih konja. Njegova glamurozna kći, inače advokat, Viktorija, bila je šef marketinga konjskih trka u Novom Južnom Velsu i udata za džokeja Danija Nikolića. U aprilu prošle godine, ona je, sa suzama u očima, uputila molbu javnosti za pomoć u rešavanju ubistva oca. Nekoliko sati kasnije, policija je pretresla imanja Nikolićevog brata Džona na Gold Kostu.

U Sambinom vlasništvu bilo je i više rasnih konja: Istragom ubistva, policija je došla do sumnji o nameštanju rezultata konjskih trka

Policija je, takođe, otkrila da je nekoliko nedelja pre ubistva Samba bio u Pertu i tamo se sreo sa svojim starim prijateljem, kome se sudilo zbog šverca droge, Brusom Alenom Morisom. On je bio član takozvanog azijskog sindikata droge i otišao je u zatvor 1996. zbog krijumčarenja kanabisa u Sidnej.

Samo koji dan pre ubistva, jedan od bivših Sambinih kriminalnih saradnika Mario Georgas uhapšen je zbog 3.000 stabljika kanabisa na imanju u Južnoj Australiji. Njih dvojica zajedno su optužena 1994. zbog uzgajanja 900 stabljika kanabisa. Porota nije mogla da se odluči o krivici i optužbe protiv Sambe su odbačene.

Sidnejski mediji o mogućoj povezanosti ubistava Sambe i Majkla Mekgerka: Metak za Medićeve saradnike


Kako je još 2011. godine saopštio "Sandej telegraf", Les Samba je bio godinama praćen, a FBI ga je sumnjičio da redovno putuje u SAD kako bi "obavljao poslove" za mafiju.

Kriminalno okruženje

Policajci pažljivo "češljaju" sve Sambine poslovne i finansijske poduhvate, i proveravaju saradnika, a neki od njih su i kriminalci.
- Jedan broj kriminalaca su bili njegovi saradnici, ali nisu svi oni iz Melburna, što nam otežava istragu da dođemo do činjenica da li je neko od njih sumnjiv - navode policajci.

Isti nedeljnik iz Sidneja objavio je "eksplozivnu" tvrdnju da postoji moguća veza između Sambinog slučaja i ubistva biznismena Majkla Mekgerka, nekadašnjeg saradnika Rona Medića. Detektivi iz Melburna su iz tog razloga proveli nedelju dana u Sidneju. Samba je inače sa Medićem posedovao više rasnih konja.
 

Policija danas veruje, kako je pisao "Telegraf", da je "ključna veza između obe žrtve (Mekgerka i Sambe) njihov poslovni odnos s milionerom Medićem.


Samba je, takođe, pod lupom Nacionalne uprave za borbu protiv kriminala i predmet velike poreske istrage u kojoj je priznao da je na tajne lokacije sakrio do 850.000 dolara u kešu.


Sambina žena Deirdre, koja je takođe posedovala više konja na svoje ime, rekla je ranije istrazi da šta god da se desilo njenom mužu ona nikada neće biti u stanju da nađe njegove pare. Na njih su vlasti obratile pažnju istražujući kako su njih dvoje za tri godine od 1995. do 1998. imali prihod od skoro 1,3 miliona dolara, a da o tome nisu izvestili poresku upravu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online