Četvrtak 09.08.2012.
03:28
Vesti

Milion dolara za informaciju o ubici Sambe

Dani Nikolić ove nedelje u Melburnu
 

Kao što smo pisali, policija Viktorije ponudila je milion dolara osobi koja ponudi informaciju o ubici ili ubicama poznatog trenera iz Adelejda, likvidiranog hicem u glavu samo 36 sati po dolasku u Melburn.
 

Samba je bio i bivši tast poznatog džokeja Danija Nikolića, koji je pod istragom zbog nameštanja rezultata 2011. Bio je, takođe, i prijatelj sidnejskog tajkuna, preduzimača Rona Medića koji je optužen za organizovanje ubistva bivšeg poslovnog partnera.


Šezdesetogodišnji Samba usmrćen je na Bikonsfild parejdu, u melburnskom obalskom predgrađu Midl Park, 27. februara 2011. 

Mesto zločina posle Sambinog ubistva

Detektivi specijalne jedinice Purana veruju da njegova smrt nije bila slučajna i pokušavaju da utvrde zašto je otac dvoje dece uopšte bio na području Midl Parka kada je likvidiran. 

Policija navodi da je Samba tokom vikenda boravio u hotelu Kraun metropol i odatle izašao nešto posle devet uveče. U 9.35, upucao ga je neidentifikovani revolveraš, viđen kasnije kako beži prema istoku ulicom Lengridž. Na mestu zločina nađena je čaura, ali ne i oružje.

Detektiv, stariji narednik, Stiven Kuper nada se da će milion dolara nagrade dovesti do rezultata.

- Istraga nas je odvela i u druge države, gde je obavljen jedan broj pretresa. Policija je takođe razgovarala sa jednim brojem svedoka, u Viktoriji i u drugim državama, ali optužnice nisu podignute. Prošlo je skoro 18 meseci i policija želi da reši ubistvo i pruži odgovore porodici Sambe, ali nam je potrebna pomoć zajednice - izjavio je Kuper ove nedelje.

Revolveraš je opisan kao osoba stara između 20 i 30 godina, srednje građe, svetle, zapuštene kose koja je izvirivala ispod crnog šešira.

Snimljen kamerama

Poslednji trenuci Lesa Sambe zabeleženi su na video-snimcima kamera hotela. Samo 28 minuta pošto je snimljen, on je ubijen.


U hotelu je boravio dok je prisustvovao godišnjoj prodaji konja u Oklends Džankšnu. Policija veruje da bi neko ko je bio tamo ili razgovarao sa Sambom mogao da pruži informacije o tome s kim se susretao ili zašto je naveden da dođe u područje u kojem je usmrćen.

Istragom ubistva, policija je došla do sumnji o nameštanju rezultata konjskih trka, ali nije bila voljna da komentariše da li se veruje da je Samba bio umešan u kriminalno delovanje ili da li je njegova smrt povezana sa sistemom trka.

U Sambinom vlasništvu bilo je i više rasnih konja. Njegova glamurozna kći, inače advokat, Viktorija, bila je šef marketinga konjskih trka u Novom Južnom Velsu i udata za džokeja Danija Nikolića. U aprilu prošle godine, ona je, sa suzama u očima, uputila molbu javnosti za pomoć u rešavanju ubistva oca. Nekoliko sati kasnije, policija je pretresla imanja Nikolićevog brata Džona na Gold Kostu.

U Sambinom vlasništvu bilo je i više rasnih konja: Istragom ubistva, policija je došla do sumnji o nameštanju rezultata konjskih trka

Policija je, takođe, otkrila da je nekoliko nedelja pre ubistva Samba bio u Pertu i tamo se sreo sa svojim starim prijateljem, kome se sudilo zbog šverca droge, Brusom Alenom Morisom. On je bio član takozvanog azijskog sindikata droge i otišao je u zatvor 1996. zbog krijumčarenja kanabisa u Sidnej.

Samo koji dan pre ubistva, jedan od bivših Sambinih kriminalnih saradnika Mario Georgas uhapšen je zbog 3.000 stabljika kanabisa na imanju u Južnoj Australiji. Njih dvojica zajedno su optužena 1994. zbog uzgajanja 900 stabljika kanabisa. Porota nije mogla da se odluči o krivici i optužbe protiv Sambe su odbačene.

Sidnejski mediji o mogućoj povezanosti ubistava Sambe i Majkla Mekgerka: Metak za Medićeve saradnike


Kako je još 2011. godine saopštio "Sandej telegraf", Les Samba je bio godinama praćen, a FBI ga je sumnjičio da redovno putuje u SAD kako bi "obavljao poslove" za mafiju.

Kriminalno okruženje

Policajci pažljivo "češljaju" sve Sambine poslovne i finansijske poduhvate, i proveravaju saradnika, a neki od njih su i kriminalci.
- Jedan broj kriminalaca su bili njegovi saradnici, ali nisu svi oni iz Melburna, što nam otežava istragu da dođemo do činjenica da li je neko od njih sumnjiv - navode policajci.

Isti nedeljnik iz Sidneja objavio je "eksplozivnu" tvrdnju da postoji moguća veza između Sambinog slučaja i ubistva biznismena Majkla Mekgerka, nekadašnjeg saradnika Rona Medića. Detektivi iz Melburna su iz tog razloga proveli nedelju dana u Sidneju. Samba je inače sa Medićem posedovao više rasnih konja.
 

Policija danas veruje, kako je pisao "Telegraf", da je "ključna veza između obe žrtve (Mekgerka i Sambe) njihov poslovni odnos s milionerom Medićem.


Samba je, takođe, pod lupom Nacionalne uprave za borbu protiv kriminala i predmet velike poreske istrage u kojoj je priznao da je na tajne lokacije sakrio do 850.000 dolara u kešu.


Sambina žena Deirdre, koja je takođe posedovala više konja na svoje ime, rekla je ranije istrazi da šta god da se desilo njenom mužu ona nikada neće biti u stanju da nađe njegove pare. Na njih su vlasti obratile pažnju istražujući kako su njih dvoje za tri godine od 1995. do 1998. imali prihod od skoro 1,3 miliona dolara, a da o tome nisu izvestili poresku upravu.

2024 © - Vesti online