Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 24.06.2012.
14:54
novimagazin.rs A

Deca u Severnoj Koreji uče da "zakucavaju američku gamad"

Deca u Severnoj Koreji već u vrtiću počinju da uče da su im Amerikanci iskonski neprijatelji Amerikanci i Japanci. Pored vežbica vožnje monocikla, pevanja i crtanja, mali Severnkorejci se igraju rata u kojem bajonetima "zakucavaju američku gamad".

Sa drvenom puškom u ruci gledaju u oči i ubijaju "američkog imperijalistu"

Đaci u Severnoj Koreji se od malih nogu uče da njihova zemlja ima dva neprijatelja: Japance koji su kolonizovali Koreju od 1910. do 1945, i Amerikance koji su se borili protiv Severne Koreje tokom Korejskog rata od 1950. do 1953. godine.

O tome najbolje svedoči uramljeni poster koji stoji na zidu u jednom obdaništu i koji prikazuje bespomoćnog američkog vojnika, čije je lice umotano u zavoje, a iz usta mu teče krv. Dok on bespomoćno gleda, deca ga sva ushićena bodu bajnetima i puškama.

"Volimo vojne igre u kojima zakucavamo američku gamad", slogan je koji stoji iznad postera. Na drugom posteru je prikazan Amerikanac koji ima omču oko vrata. Na posteru piše: "Hajde da zbrišemo američke imperijaliste".

Cela nacija protiv "američke gamadi": Poster koji visi u učionici

Igračke u vidu pištolja, pušaka i malih tenkova poređani su po policama obdaništa, naveli su novinari agencije AP, koji su posetili Severnu Koreju. Direktorka jedne škole izvukla je lutku američkog vojnika sa kukastim nosem i kosom boje slame, a zatim objasnila da su je deca tukla palicama i gađala kamenjem. To im je, kaže, omiljena igra.

"Naša deca od malih nogu uče o američkoj gamadi", rekla je direktorka škole. Ova deca žude za osvetom iako tamnošnja vlada zvanično tvrdi da želi primirje sa Amerikom. Međutim, ljudima u Severnoj Koreji se govori da tog pomirenja neće biti.

Neka druga deca crtaju cveće, pčelice i proleće, a oni tenkove, ratne avione i brodove

Proteklih godina je državna propaganda donekle promenjena, pa se umesto na anti-američkim sloganima insitira na jačanju ekonomije. Na ulicama Pjongjanga umesto antiameričkih postera stoje plakati na kojima su ili vojnici sa šlemovima ili radnici koji su zaposleni u fabrikama.

Međutim, posteri i nastavni plan u školama i vrtićima nisu promenjeni. Iza zatvorenih vrata četvorogodišnjake i dalje uče da su "Jenki imperijalisti" ostali najveći neprijatelji Severne Koreje.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.06.2012. 15:22
I Amerikanci uče svoju decu kroz filmove i medije da mrze mnoge druge narode samo što to rade na suptilniji način .
Ponedeljak 25.06.2012. 15:02
Bar ne uče svoju decu da pišaju po svetinjama i zarobljenicima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online