Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 24.06.2012.
09:31
Alo A

Srpkinja pravila "Nautilus"!

Amerika se prošle nedelje oprostila od Ane Mačešić Drakulić (87), inženjerke koja je slabo poznata u našoj zemlji odakle potiče, ali se njena dostignuća još koriste u američkoj vojsci.

Prva nuklearni podmornica "Nautilus" koju su razvijali Amerikanci
 

Ona je kao inžinjer "Vestinghaus električne korporacije", za koju je radila 40 godina, bila deo tima koji je radio na razvoju i stvaranju "Nautilusa" - prve nuklearne podmornice! Ana, koja je preminula 16. juna, ostaće zapamćena i kao ujedinitelj pravoslavnih hrišćana na istočnoj obali Sjedinjenih Država.


Svoju briljantnu karijeru Ana je započela u "Vestinghausovoj" fabrici u Trafordu, gde je učila za inženjera, zatim je radila kao asistent inženjer u razoju nuklearnih podmornica u fabrici za razvoj atomske energije u zapadnom Miflinu. Njen nećak Majkl Mohan je rekao da je Ana bila nesebična u svemu što ja radila, posebno u svojoj ljubavi prema deci i pravoslavnoj veri.


- Moja ujna je bila dosta privržena svojoj veri. Pohađala je nedeljnu školu u srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole u Monrovilu, tamo je pevala u horu i bila je aktivni član kola srpski sestara Svete Petke koji su pomagali deci preko letnjih kampova - rekao je Mohan.

Ana Mačešić Drakulić rođena je u američkoj varoši Val, u državi Pensilvanija, kao jedno od šestoro dece u porodici srpskih emigranata Luke i Stane Drakulić. Diplomirala je na Vestingahusovoj memorijalnoj visokoj školi, a zatim se udala za Đorđa Mačešića, koji je preminuo 1994. godine.


- U jednu ruku, njih dvoje su bili tim. Ujak Đorđe ju je uvek podržavao u njenim nastojanjima - rekao je njen nećak.


Ana je inače i prva Srpkinja koja je postala član Grčko-američkog hrišćanskog društva kao član organizacije grčke pravoslavne crkve istočnog Pitsburga (YASOU). Zbog njenog rada i zalaganja na približavanju pravoslavnih vernika, polovina članova YASOU su sada ljudi srpskog porekla.


Ana Mečešić Drakulić sahranjena je na Grandvju groblju u Versaljsu, u Pensilvaniji.

Nedelja 24.06.2012. 21:02
Pokoj joj duši.....U Teksasu postoji srpsko pivo koje se zove „Usamljena zvezda“ (Lone star), „Srpski put“ i „Serbina“, spomenik srpskim pionirima, podignut 1936. godine. Uskoro se navršava dva veka od kako je prvi Srbin kročio na tlo Severne Amerike. Krećući se duž i popreko kroz SAD srpski doseljenici su ostavljali svoje nacionalne tragove, koji danas privlače pažnju mnogih naučnika. Etnolog Marinel Mandreš iz Kolorada napisala je studiju „Srpski toponimi u Severnoj Americi“, u kojoj tvrdi da najviše simbola srpstva ima u hramovima, ali i na grobljima, u srpskim organizacijama, američkim muzejima i drugim institucijama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online