Nedelja 24.06.2012.
09:31
Alo

Srpkinja pravila "Nautilus"!

Prva nuklearni podmornica "Nautilus" koju su razvijali Amerikanci
 

Ona je kao inžinjer "Vestinghaus električne korporacije", za koju je radila 40 godina, bila deo tima koji je radio na razvoju i stvaranju "Nautilusa" - prve nuklearne podmornice! Ana, koja je preminula 16. juna, ostaće zapamćena i kao ujedinitelj pravoslavnih hrišćana na istočnoj obali Sjedinjenih Država.


Svoju briljantnu karijeru Ana je započela u "Vestinghausovoj" fabrici u Trafordu, gde je učila za inženjera, zatim je radila kao asistent inženjer u razoju nuklearnih podmornica u fabrici za razvoj atomske energije u zapadnom Miflinu. Njen nećak Majkl Mohan je rekao da je Ana bila nesebična u svemu što ja radila, posebno u svojoj ljubavi prema deci i pravoslavnoj veri.


- Moja ujna je bila dosta privržena svojoj veri. Pohađala je nedeljnu školu u srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole u Monrovilu, tamo je pevala u horu i bila je aktivni član kola srpski sestara Svete Petke koji su pomagali deci preko letnjih kampova - rekao je Mohan.

Ana Mačešić Drakulić rođena je u američkoj varoši Val, u državi Pensilvanija, kao jedno od šestoro dece u porodici srpskih emigranata Luke i Stane Drakulić. Diplomirala je na Vestingahusovoj memorijalnoj visokoj školi, a zatim se udala za Đorđa Mačešića, koji je preminuo 1994. godine.


- U jednu ruku, njih dvoje su bili tim. Ujak Đorđe ju je uvek podržavao u njenim nastojanjima - rekao je njen nećak.


Ana je inače i prva Srpkinja koja je postala član Grčko-američkog hrišćanskog društva kao član organizacije grčke pravoslavne crkve istočnog Pitsburga (YASOU). Zbog njenog rada i zalaganja na približavanju pravoslavnih vernika, polovina članova YASOU su sada ljudi srpskog porekla.


Ana Mečešić Drakulić sahranjena je na Grandvju groblju u Versaljsu, u Pensilvaniji.

2024 © - Vesti online