Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 18.06.2012.
09:03
Smedia A

Srpski hirurg otkrio tajnu zamene lica

Mladi srpski hirurg dr Branko Bojović zadivio je svet kada je pre dva meseca uradio kompletnu transplantaciju lica Ričarda Lija. Bojović našim lekarima prenosi poznavanje kompjuterske tehnologije za navigaciju lica.

Ljudi kojima je doktor Bojović uradio kompletnu transplantaciju lica
 

Dr Branko Bojović, mladi hirurg iz bolnice Univerziteta Merilend u Baltimoru, sa ekipom doktora pre dva meseca uradio je kompletnu transplantaciju lica Ričarda Lija.

Branko je stigao u Beograd na Treću konferenciju srpske medicinske dijaspore.

- Svi me pitaju kako se oseća pacijent kome sam skinuo staro i namestio novo lice - priča dr Bojović. - Ričard Li se nalazi na terapiji, dolazi svakog dana na kontrolu. On sada može da govori i sprema se za dvadeset velikih intervjua. I ja sam strašno zauzet, zovu me da držim predavanja ili govorim o ovom velikom uspehu hirurgije. Inače, o našoj operaciji izveštavalo je 900 medija iz čitavog sveta. Slava mi prija, ali samo zato što je u funkciji lečenja ljudi.

Dr Bojović je našim lekarima otkrio tajnu kompjuterske tehnologije za navigaciju lica, koja se koristi za određivanja najmanje rizičnih mesta gde koža i kosti lica mogu da se seku.

- Želja mi je da naši lekari savladaju tehnologiju operacije lica kako bi jednog dana mogli da je rade u Beogradu - kaže mladi doktor. - Da bi se to ostvarilo potrebno je da naši lekari, stažisti i studenti dolaze u Univerzitetsku bolnicu Merilend u Baltimoru. Mogu da obezbedim da po dvoje lekara iz Srbije dolaze na šest meseci na specijalizaciju i potrudiću se da se u SAD osećaju kao kod kuće.

Po njegovim rečima, u Baltimoru i Vašingtonu radi dvadesetak naših lekara, koji su takođe spremni da pomognu kolegama iz Srbije. Zajedno sa ostalim doktorima do kraja godine žele da formiraju Srpsko lekarsko društvo u Americi i uspostave stalnu saradnju sa Srbijom. O tome je dr Bojović obavestio i Ministarstvo zdravlja, kao i Ministarstvo vera i dijaspore.

-Do kraja godine imaćemo još nekoliko totalnih operacija lica, potom ćemo da objavimo knjigu o slučaju Ričarda Lija i da skiciramo plan rada za 2013. godinu - otkriva dr Bojović. - Ideja je da u Merilendu stvorimo prvi svetski centar za totalnu trasplantaciju lica. Nadam se da ćemo jednog dana filijalu tog centra imati i u Srbiji.
 

Ponedeljak 18.06.2012. 09:15
Оваквих нам људи треба што више.
Ponedeljak 18.06.2012. 13:17
Fino cuti da je nas covek daleko dogurao. Ali mislim da ima ovde i preterivanja - te transplantacije radi ceo tim hirurga satima, ne jedan covek. I nije to prvi put, radili su to vec neki Francuzi i Amerikanci. Drugo, zasto novinar nije napisao gde je ovaj covek studirao - mozda najvaznija informacija fali, to se cesto ponavlja u tekstovima. I bilo bi pravilnije reci "hirurg srpskog POREKLA", on zivi i radi u USA, i tesko da ce ikada doci da radi za stalno u Srbiji. Lepo od njega da je ponudio da pomogne nasim ljudima. Ako zivis u Americi, ti si Amerikanac, nema nigde kao u Srbiji raznih manjina koje traze autonomije. I zale se kao da je manjinama svuda bolje nego u Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online