Ponedeljak 18.06.2012.
09:03
Smedia

Srpski hirurg otkrio tajnu zamene lica

Ljudi kojima je doktor Bojović uradio kompletnu transplantaciju lica
 

Dr Branko Bojović, mladi hirurg iz bolnice Univerziteta Merilend u Baltimoru, sa ekipom doktora pre dva meseca uradio je kompletnu transplantaciju lica Ričarda Lija.

Branko je stigao u Beograd na Treću konferenciju srpske medicinske dijaspore.

- Svi me pitaju kako se oseća pacijent kome sam skinuo staro i namestio novo lice - priča dr Bojović. - Ričard Li se nalazi na terapiji, dolazi svakog dana na kontrolu. On sada može da govori i sprema se za dvadeset velikih intervjua. I ja sam strašno zauzet, zovu me da držim predavanja ili govorim o ovom velikom uspehu hirurgije. Inače, o našoj operaciji izveštavalo je 900 medija iz čitavog sveta. Slava mi prija, ali samo zato što je u funkciji lečenja ljudi.

Dr Bojović je našim lekarima otkrio tajnu kompjuterske tehnologije za navigaciju lica, koja se koristi za određivanja najmanje rizičnih mesta gde koža i kosti lica mogu da se seku.

- Želja mi je da naši lekari savladaju tehnologiju operacije lica kako bi jednog dana mogli da je rade u Beogradu - kaže mladi doktor. - Da bi se to ostvarilo potrebno je da naši lekari, stažisti i studenti dolaze u Univerzitetsku bolnicu Merilend u Baltimoru. Mogu da obezbedim da po dvoje lekara iz Srbije dolaze na šest meseci na specijalizaciju i potrudiću se da se u SAD osećaju kao kod kuće.

Po njegovim rečima, u Baltimoru i Vašingtonu radi dvadesetak naših lekara, koji su takođe spremni da pomognu kolegama iz Srbije. Zajedno sa ostalim doktorima do kraja godine žele da formiraju Srpsko lekarsko društvo u Americi i uspostave stalnu saradnju sa Srbijom. O tome je dr Bojović obavestio i Ministarstvo zdravlja, kao i Ministarstvo vera i dijaspore.

-Do kraja godine imaćemo još nekoliko totalnih operacija lica, potom ćemo da objavimo knjigu o slučaju Ričarda Lija i da skiciramo plan rada za 2013. godinu - otkriva dr Bojović. - Ideja je da u Merilendu stvorimo prvi svetski centar za totalnu trasplantaciju lica. Nadam se da ćemo jednog dana filijalu tog centra imati i u Srbiji.
 

2024 © - Vesti online