Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.06.2012.
12:29
AAP A

Zločin iz šizofrenije?

Paranoidni šizofreničar Adam Kosijan (54) koji je ubio dva čoveka verujući da su ga drogirali, opljačkali, a zatim i silovali, i pored istorije psihoza koje je ispoljavao, nije bio adekvatno lečen odgovarajućim lekovima, čulo se na sudu u Melburnu.

Sudski crtež Adama Kosijana

Ranije je porota proglasila Adama Kosijana krivim za ubistvo 60-godišnjeg Borisa Kostova i 44-godišnjeg Gorana Vasića, koje se dogodilo u avgustu 2010. godine u kladionici u Karltonu, delu Melburna.
 

Na saslušanju pred izricanje kazne, održanom u četvrtak pred Vrhovnim sudom Viktorije, Kosijanov advokat Džordž Georgiju, istakao je kako njegov klijent ne pokazuje žaljenje za počinjena ubistva, jer još uvek ima verovanje da su žrtve nešto sipale u njegovo piće kako bi ga opljačkale i seksualno napastvovale.


Dokaza za tvrdnje koje je Kosijan izneo protiv ubijenih nije bilo, istakao je njegov advokat, ali je njegov moralni kredibilitet bio smanjen jer je njegov zločin bio motivisan deluzijama koje je prouzrokovala njegova bolest.

Advokat Georgiju je sudu predočio kako je Kosijan počeo da pokazuje simptome mentalnih oboljenja nakon što se doselio u Australiju 1997. godine, pošto je pobegao iz Azerbejdžana zbog građanskog rata.

Svinje na telu

U kladionici Plejers on Lajgon u Karltonu, Kosijan sa dva hica iz pištolja ubija Gorana Vasića, kome je pucao u predelu lica, a zatim i Borisa Kostova, koga je pogodio u rame. Posle zločina Kosijan je kao suvenir, na telu Borisa Kostova ostavio dve figure svinje.
Tužilaštvo je tokom dokaznog postupka tvrdilo da Kosijan bez ikakve sumnje pati od mentalnog obolenja, ali da je bio uračunljiv kada je počinio ubistvo. Motiv zločina bila je osveta.

On je navodno čuo glasove ljudi, koji su mu se obraćali sa radio aparata, na TV-u mu se pojavljivao lik ubijene žene, nakon čega je kod njega utvrđena dijagnoza šizofrenije i prepisani su mu lekovi protiv psihoza.

Međutim, napadi bolesti se vraćaju 2006. godine, kada je i hospitalizovan, ali njegov lekar opšte prakse nije mu prepisao odgovarajuće lekove, zbog čega nije lečen pune tri godine. Tek nekoliko meseci pre zločina njegov lekar je bio zabrinut zbog sve lošijeg metalnog zdravlja Adama Kosijana.
 

Tužilac Mark Gibson je i u četvrtak ponovio da je zločin bio isplaniran, te da je Kosijan svojim postupkom doveo širu zajednicu u opasnost, izazvao paniku i zabrinutost u zajednici.
 

Pre izricanja kazne, sudija Elizabet Kurtin je zatražila da se u bolnici izvrši kompletan i detaljan lekarski pregled osuđenog Adama Kosijana.
 

Pisma sudu najbližih

 

U pismu koje je sudu dostavila Renata, rođena sestra Gorana Vasića, ona je rekla da je njenog brata ubio Kosijan, a da je pravdajući svoj zločin brata nazvao pogrdnim imenima i optužio ga za krađu i silovanje.


- Zamislite nekog da sa nekim pije kafu, da ta druga osoba nije u mogućnosti da odbrani svoj život, a da mu taj oduzima život - rekla je između ostalog Renata.


Antoneta Darlest, žena Borisa Kostova, istakla je da nikada neće moći da preboli smrt svog muža.


- Jednostavnim rečima, više nemam život. Na silu pokušavam da nastavim da živim, više nemam razloga da živim - napisala je u pismu dostavljenom sudu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online