Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 16.06.2012.
20:20
Beta A

Su Ći dodeljen Nobel posle 20 godina čekanja

Mjanmarska opozicionarka i dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991. godine Aung San Su Ći danas je u Oslu primila tu nagradu i održala govor pošto je proteklih 20 godina uglavnom provela u kućnom pritvoru u svojoj domovini.

Dodeljena joj je Nobelova nagrada posle 20 godina kućnog pritvora

Su Ći je rekla da je njena Nobelova nagrada za mir privukla pažnju na borbu za demokratiju i ljudska prava u bivšoj Burmi, sada Mjanmaru.

"Često sam se tokom mojih dana u kućnom pritvoru osećala kao da više nisam deo stvarnog sveta", rekla je Su Ći, dodajući da se zbog dobijanja Nobelove nagrade ponovo osetila živom.

Ona je navela da je srećna što živi u doba kada je sudbina pritvorenika zbog savesti postala briga ljudi iz celog sveta i "u doba kada su demokratija i ljudska prava, široko, ako ne i univerzalno, prihvaćena kao prava koja svi stiču rođenjem".

"Potpuni mir u našem svetu je nedostižan cilj. Ali je to cilj prema kojem moramo nastaviti da idemo s pogledom fiksiranim u njega kao kada putnik u pustinji pogledom fiksira zvezdu vodilju koja će ga odvesti u spas", rekla je ona i dodala da će zajednička težnja ka savršenom miru, iako je on nedostižan, uspostaviti poverenje i prijateljstvo među narodima i pojedincima. Konačan cilj bi trebalo da bude stvaranje sveta bez raseljenih, beskućnika i izbeglica, svet u kome će svi stanovnici imati "slobodu i mogućnost da žive u miru".

Liderka mjanmarskog pokreta za demokratiju novembra 2010. puštena je iz kućnog pritvora u kojem je provela skoro 15 godina od 1989. U aprilu je osvojila poslaničko mesto u parlamentu.

Tokom dvonedeljenog obilaska Evrope, Su Ći (66) će posetiti Veliku Britaniju, Irsku i Francusku, pošto je pre Norveške već bila u Švajcarskoj. Ovo joj je prvo putovanje u inostransvo u 24 godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.06.2012. 00:03
Ta tzv "Nobelova nagrada za mir" je nagrada koju CIA je dodeljuje izdajnicima i kvislinzima za rad protiv svoje ili neke druge zemlje, za americke interese. Bar od 1973 je tako. Evo liste dobitnika. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/ Ima tu i organizacija, koje rade po nalogu CIA (1999 - Lekari bez Granica - onog Francuza Kusnera, sto je nadgledao vadjenje i prodaju organa otetih Srba sa KosMeta). Neki od dobitnika: Gorbacov 1990 - za rusenje SSSRa. Prethodno Poljak Leh Valesa za velike nerede sa ciljem stvaranja nemira u Poljskoj i istocnom bloku. Pre 5-6 godina neka Iranka koja je radila za USA da podrivanje i rusenje protiv-americke iranske vlasti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online