Subota 16.06.2012.
20:20
Beta

Su Ći dodeljen Nobel posle 20 godina čekanja

Dodeljena joj je Nobelova nagrada posle 20 godina kućnog pritvora

Su Ći je rekla da je njena Nobelova nagrada za mir privukla pažnju na borbu za demokratiju i ljudska prava u bivšoj Burmi, sada Mjanmaru.

"Često sam se tokom mojih dana u kućnom pritvoru osećala kao da više nisam deo stvarnog sveta", rekla je Su Ći, dodajući da se zbog dobijanja Nobelove nagrade ponovo osetila živom.

Ona je navela da je srećna što živi u doba kada je sudbina pritvorenika zbog savesti postala briga ljudi iz celog sveta i "u doba kada su demokratija i ljudska prava, široko, ako ne i univerzalno, prihvaćena kao prava koja svi stiču rođenjem".

"Potpuni mir u našem svetu je nedostižan cilj. Ali je to cilj prema kojem moramo nastaviti da idemo s pogledom fiksiranim u njega kao kada putnik u pustinji pogledom fiksira zvezdu vodilju koja će ga odvesti u spas", rekla je ona i dodala da će zajednička težnja ka savršenom miru, iako je on nedostižan, uspostaviti poverenje i prijateljstvo među narodima i pojedincima. Konačan cilj bi trebalo da bude stvaranje sveta bez raseljenih, beskućnika i izbeglica, svet u kome će svi stanovnici imati "slobodu i mogućnost da žive u miru".

Liderka mjanmarskog pokreta za demokratiju novembra 2010. puštena je iz kućnog pritvora u kojem je provela skoro 15 godina od 1989. U aprilu je osvojila poslaničko mesto u parlamentu.

Tokom dvonedeljenog obilaska Evrope, Su Ći (66) će posetiti Veliku Britaniju, Irsku i Francusku, pošto je pre Norveške već bila u Švajcarskoj. Ovo joj je prvo putovanje u inostransvo u 24 godine.

2024 © - Vesti online