Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 16.06.2012.
01:18
Vesti A

Nesavesni roditelji bez povlastica

Federalna vlada Australije zaustavila je isplatu dečjih naknada za više od 23.000 porodica koje su prošle godine odbile ili su zaboravile da vakcinišu decu. Još 16.000 porodica izbeglo je novčano kažnjavanje tako što je potpisalo obrasce da im savest ne dozvoljava upotrebu vakcine.

 Na posebnom obrascu, roditelji treba da potpišu izjavu da im "lična, filozofska, verska ili medicinska" uverenja ne dozvoljavaju vakcinaciju
 

Podaci Ministarstva društvenih službi pokazuju da je 16.557 dece izuzeto od obavezne vakcinacije, pošto su njihovi roditelji između jula prošle i marta ove godine uložili predstavke. Među njima su i članovi Crkve Hristove nauke, jedine organizacije koja ima pravo na automatsko izuzeće.


Postoji zabrinutost da svako deseto dete nije vakcinisano protiv potencijalno fatalnih bolesti kao što je veliki kašalj.


Od 1. jula ove godine, porodice koje primaju porodični poreski popust (Family Tax Benefit Part A), koji tokom tri godine iznosi do 2.100 dolara, mogu da izgube beneficije ukoliko njihova deca zakasne sa četvorogodišnjim programom vakcinacije.

Formular bez potpisa


Medicinsko udruženje Australije obavestilo je lekare opšte prakse da nemaju pravnu obavezu da potpisuju ove formulare. Predsednik Udruženja Stiv Hamblton kaže da pojedini lekari mogu da odbiju da stave potpis.


- Nisu u obavezi da potpisuju. Oni to treba da rade prema sopstvenom nahođenju. Neki doktori će potpisati, da bi nastavili svoj odnos s porodicama.

Roditelji 23.405 dece već su izgubili porodični dodatak u vrednosti od više stotina dolara nedeljno. Preostalih 16.557 koji su izbegli kažnjavanje iskoristili su zakonsku mogućnost koju imaju i drugi roditelji. Na posebnom obrascu, oni treba da potpišu izjavu da im "lična, filozofska, verska ili medicinska" uverenja ne dozvoljavaju vakcinaciju. Ali, oni treba da prilože uverenje potpisano od lekara opšte prakse ili medicinske sestre u kojima se potvrđuje da su upoznati sa prednostima i rizicima ako se vakcina ne primi.


Da bi omogućila roditeljima da od 1. jula ne izgube dečji dodatak, odnosno porodičnu povlasticu, Federalna vlada na svom vebsajtu nudi uputstva kako dobiti izuzeće.


"Dete može da bude privremeno ili stalno izuzeto i ako službeno priznati izvršilac vakcinacije zaključi da bi davanje vakcine bilo medicinski kontraindikativno. Dete takođe može da bude izuzeto ukoliko priznati izvršilac vakcinacije navede da je roditelj podneo obrazac o svojim ubeđenjima koja ga sprečavaju u tome", navodi se na internet-stranici.


Članovi Crkve Hristove nauke ne treba da vakcinišu decu ako imaju pismo službenika crkve u kojem se navodi da je reč o "stalnom članu".

POVEZANE VESTI

Subota 16.06.2012. 07:03
2010 se pojavilo vise slucajeva velikog kaslja u Kaliforniji od cega je 80% dece bilo vakcinisano protiv te bolesti. Ako se uzme u obzir rizik od komplikacija posle primanja vakcina, racunica je jasna. Zdravlje deteta je bitnije od drzavne pomoci. Jos par podataka: - samo 8% dece koja su obolela nije nikada vakcinisano - samo 11% vakcinisane dece je primilo najmanje 1 vakcinu ali ne i celu preporucenu seriju vakcina Izvor:http://cid.oxfordjournals.org
Subota 16.06.2012. 08:19
Roditeljima. Raspitajte se ko ce biti odgovoran ako vam vakcina unisti dete, ako dete umre. NIKO!!! Ni med. sestra (citaj Dzelat), ni doktorka, nijedna zdr. ustanova, ni ministarstvo zdravlja, ni proizvodjac vakcine, ni uvoznik vakcine.. Ko ce biti odgovoran? NIKO. Mozda sudbina, mozda polu-zivi, zivi, mrtvi inaktivisan virus? Hocete li tiziti sudbinu? Tuzicete viruse? Pamet u glavu. Vasa deca su u pitanju.. I ne dajte da vas sistem plasi. Budite hrabri zbog svoje dece.
Subota 16.06.2012. 10:40
Sto se vakcina tice, ja sam za. Pored obaveznog programa koji smo ispostovali deci sam dala i Prevenar, odnosno starijem pneumo 23 koje sam licno insistirala i platila da im se daju. O svojoj deci odlucujte sami, ja se postavljam kao suprotan primer, prosto da znate da ima i onih koji su za.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online