Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 31.05.2012.
02:30
AAP A

Australijanci neće u rudare

Nezaposleni u Viktoriji i pored mogućnosti zarade od 4.000 dolara nedeljno, uz plaćen smeštaj i hranu, radije ostaju u svom gradu gde primaju socijalnu pomoć.

Foto: ilustracija
 



Jedan od rudnika u Pilbari
I pored primamljivih plata koje se nude zaposlenima u rudarskoj industriji, gde kvalifikovani radnici nedeljno mogu da zarade više od 4.000 dolara, uz plaćen smeštaj i hranu, teško je ubediti nezaposlene s Biroa rada u Viktoriji da tamo potraže posao.
Hiljade radnih mesta upražnjeno je u rudarskim centrima širom Australije, tamo čistači mogu da zarade čak 2.700 dolara nedeljno, što je dvostruko više od prosečne plate u Viktoriji, koja prema zvaničnim podacima iznosi 1.311 dolara nedeljno.

Strogi uslovi

Da bi neko dobio zaposlenje u visoko plaćenoj rudarskoj industriji, potrebno je da ispuni stroge uslove koje zahteva poslodavac - da pokaže odlučnost, da je povezan i uključen u poslovnu mrežu saradnika, da potpiše izjavu da tokom boravka u rudarskoj oblasti neće piti alkohol i koristiti droge... Zaposlenje u rudarskoj industriji obično se dobija posredstvom agencija za zapošljavanje, a manji broj kompanija direktno zapošljava ljude.

Radnicima koji se odluče da rade u ovom sektoru, kompanije nude i plaćeni avionski prevoz, kako bi iz Viktorije ili drugih država putovali poslovno na dve nedelje, a potom se vratili na sedmodnevni odmor u rodno mesto. Uz to, tokom svakog putovanja radnici sakupljaju "nagradne milje" aviokompanija, koje kasnije mogu da iskoriste na putovanja po svom nahođenju.


Međutim, teško je pronaći nezaposlenog koji bi prihvatio ovu ponudu. U čemu je problem? Gotovo polovina primalaca pomoći za nezaposlene, koje su novinari "Herald sana" zatekli ispred Centrelinka u Prestonu, na severu Melburna, kaže da bi radije ostali u gradu i primali 244 dolara nego da putuju u izolovane delove Zapadne Australije.


Stranka Zelenih je u ponedeljak i zvanično zatražila u Federalnom parlamentu da se za 50 dolara nedeljno poveća socijalna pomoć za nezaposlene, kako bi oni lakše prebrodili finansijske teškoće.

Druga strane medalje

Rad i život u rudarskim centrima ima i drugu stranu medalje. Primera radi, dva litra mleka koji u Melburnu koštaju 2,80 dolara, u tamošnjim prodavnicama staju 5,80 dolara. Prosečna stanarina za trosobnu kuću u Melburnu košta 200 dolara (prosek), a u Pilbari čak 560 dolara nedeljno. Cena osrednje kuće u Melburnu je 477.500 dolara, a u Pilbari 850.000 dolara.


Najbogatija žena na svetu Đina Rejnhart, kao što smo već pisali, prošle nedelje je dobila dozvolu od Federalne vlade da sponzoriše 1.700 viza za radnike iz inostranstva, kako bi popunila upražnjena mesta u rudarskom centru Roj Hil. I rudarska kompanija "Rio Tinto" je tokom poslednjih četiri meseca pokrenula kampanju kod države da im se odobri "uvoz" 6.000 ino-radnika.


Međutim, i pored svih navedenih pogodnosti, stručnjaci navode da oni za građane Australije nisu primamljivi jer se zahteva da rade u krajnje izolovanim delovima kontinenta u kojima vladaju teški vremenski uslovi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.05.2012. 05:18
Kako da odu na rad,kada nisu osposobljeni za rad u rudnicima,za sve poslove,osim higijenicara,pa i tu su strogi uslovi,trazi se iskustvo.Novac od 4000$ Nedeljno mogu dobiti samo iskusni u svom poslu. Drzavi je lakse da uveze radnike nego da ih sama osposobi putem raznih besplatnih kurseva za zanimanja koja trebaju,i sigurno da ti novi koji bi se zaposlili ne bi imali navedenu platu! uslova ima mnogo da bi neko mogao raditi u rudnicima,osim alkohola i droge.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online