Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 15.05.2012.
19:36
Beta A

Sirija: Vojska puca po lekarima i ranjenicima

Sirijska vojska napada medicinske radnike i pacijente ranjene u antirežimskim sukobima zbog čega su doktori primorani da pružaju pomoć u privremenim klinikama, javili su danas Lekari bez granica.

Lekari bez granica pomažu sirijskim kolegama

Ova međunarodna organizacija poslala je timove u Siriju tajno, jer nema ovlašćenja za rad u toj zemlji. Njeni timovi stigli su do kritičnih oblasti Homsa i Idliba i utvrdili da su tamošnji zdravstveni radnici i pacijenti izloženi opasnosti od napada i hapšenja.

Pročitajte još: Sirija: Ranjeni pobunjenici lancima vezani za krevete i mučeni

Lekari bez granica naveli su izjavu jednog sirijskog hirurga iz sela u provinciji Idlib, koji je rekao da je biti uhvaćen sa pacijentima isto što i biti uhvaćen sa oružjem.

"Atmosfera u većini ustanova je vrlo napeta, zdravstveni radnici šalju ranjene pacijente kući i pružaju samo prvu pomoć kako bi se objekti mogli brzo evakuisati u slučaju vojne operacije", rekao je on.

Oblasti Homsa i Idliba naročito su pogođene u vladinim akcijama suzbijanja pobune i napadima pobunjenika na vojnike i druge mete režima. Lekari bez granica pozvali su obe strane da poštuju zdravstvene radnike, medicinske objekte i ranjene.

Lekari koji leče pobunjenike tretirani kao teroristi

Bilo je ranijih izveštaja o vojnim napadima na medicinske objekte, zdravstvene radnike i pacijente u Siriji i Bahreinu, u kome je šiitska većina protestovala protiv sunitske monarhije. Prema izveštajima, veliki broj ranjenih odustaje od lečenja iz straha da bi, ukoliko potraže pomoć u vladinoj medicinskoj ustanovi mogli biti zadržani i mučeni.

"Brojne sirijske kolege vode se kao nestali", rekla je Mari-Noel Rodrige, direktorka operacija Lekara bez granica u Parizu. "Vlasti i sve strane moraju da omoguće zdravstvenim radnicima da rade bez straha od kazne i da ranjeni mogu slobodno da traže i prime trenutnu medicinsku pomoć, umesto da iz straha od hapšenja ili nečeg goreg pribegavaju neadekvatnim improvizovanim klinikama", rekla je ona.

Hirurg MSF-a rekao je da je njegov tim u Idlibu morao da pobegne iz javne bolnice u roku od 10 minuta pošto je obavešten o trenutnom napadu.

"Videli smo militarizovane medicinske ustanove, što znači da pristup medicinskoj pomoći zavisi od strane kojoj pripadate", rekao je Bris de la Vinj, direktor operacija Lekara bez granica u Briselu.

Pobuna u Siriji počela je u martu 2011, kada je režim sproveo oštre mere suzbijanja uglavnom mirnih antivladinih protesta. To je navelo mnoge opozicionare da se naoružaju, a pojedini vojnici Asadovog režima promenili su stranu i pridružili se pobunjenicima.

Svetske sile podržale su mirovni plan koji je predložio izaslanik UN Kofi Anan ali sukobi nisu prestali. UN su poslale više od 200 posmatrača u Siriju da nadgledaju prekid vatre između vlade i naoružanih pobunjenika. Prema procenama UN, 9.000 osoba ubijeno je u sukobima u Siriji.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.05.2012. 19:39
Vlast je prokletstvo. Jedan ljudski život je vredniji od svih materijalnih bogatstava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online