Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 06.05.2012.
21:37
Beta A

Rusija: Policija hapsila i tukla bez milosti

Ruska policija rasturila je danas opozicioni "Marš miliona" u Moskvi, pri čemu je, prema njenim podacima, uhapšeno više od 400 ljudi. U protestu je, kaže policija, učestvovalo 8.000 ljudi, a organizatori navode cifru od oko 100.000 ljudi.

Među uhapšenima su lideri opozicije Sergej Udaljcov i Boris Njemcov, kao i bloger Aleksej Navaljni. Oni su osumnjičeni za neizvršavanje naredbi policije zbog cega im preti po 15 dana zatvora.

Moskovska policija je saopštila da proverava odgovornost organizatora - Levog fronta i Solidarnosti, za pozivanje na masovne nerede, za šta mogu biti krivično gonjeni.

"Marš miliona" je bio usaglašen sa vlastima, a organizovan je sa ciljem da se još jednom ukaže na nelegitimnost predsedničkih izbora. Održan je uoči sutrašnje inauguracije novoizabranog predsednika Ruske federacije Vladimira Putina.

Učesnici raznih političkih pozicija su se okupili u centru grada, na Kaluškom trgu, i u povorci prošli centralnim ulicama, do Balotnog trga gde je trebalo da se održi miting. Policija je, međutim, na Velikom kamenom mostu, na ulazu na taj trg, ograničila pristup, stvarajući veoma uzak koridor.

Protestujući zbog nemogućnosti da prođu na Balotni trg, Udaljcov i Njemcov su ispred mosta pozvali učesnike protesta da sednu na kolovoz i tu ostanu do sutrašnje inauguracije Putina. Grupa demonstratana uzvikivala je "Idemo na Crveni trg!" i pokušala da probije policijski kordon.

Specijalne policijske snage su potom počele da žestoko tuku i hapse demonstrante koji su zatim gađali policajce kamenjem i flašama. Interfaks navodi da je hospitalizovano šest osoba. Policija je potom naterala organizatore da demontiraju scenu na Balotnom trgu, a učesnike mitinga da se raziđu.

Portparol Putina Dmitrij Peskov izjavio je televiziji Dožd (Kiša) da današnji protest nije bio "protest, već provokacija", da su prekršena pravila dogovorena sa vlastima, a ocenio da je "policija postupala meko".

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.05.2012. 22:49
Kakvo mi je zadovoljstvo što su zapadnjaci poraženi u rusiji, kad u srbiji pobeđuje proevropska lopovska bagra.
Nedelja 06.05.2012. 22:09
Много овим демонстрантима у тим њиховим милионима фали цифара! Ови су стварно јадни и бедни страни плаћеници у домаћој издаји!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online