Nedelja 06.05.2012.
21:37
Beta

Rusija: Policija hapsila i tukla bez milosti

Među uhapšenima su lideri opozicije Sergej Udaljcov i Boris Njemcov, kao i bloger Aleksej Navaljni. Oni su osumnjičeni za neizvršavanje naredbi policije zbog cega im preti po 15 dana zatvora.

Moskovska policija je saopštila da proverava odgovornost organizatora - Levog fronta i Solidarnosti, za pozivanje na masovne nerede, za šta mogu biti krivično gonjeni.

"Marš miliona" je bio usaglašen sa vlastima, a organizovan je sa ciljem da se još jednom ukaže na nelegitimnost predsedničkih izbora. Održan je uoči sutrašnje inauguracije novoizabranog predsednika Ruske federacije Vladimira Putina.

Učesnici raznih političkih pozicija su se okupili u centru grada, na Kaluškom trgu, i u povorci prošli centralnim ulicama, do Balotnog trga gde je trebalo da se održi miting. Policija je, međutim, na Velikom kamenom mostu, na ulazu na taj trg, ograničila pristup, stvarajući veoma uzak koridor.

Protestujući zbog nemogućnosti da prođu na Balotni trg, Udaljcov i Njemcov su ispred mosta pozvali učesnike protesta da sednu na kolovoz i tu ostanu do sutrašnje inauguracije Putina. Grupa demonstratana uzvikivala je "Idemo na Crveni trg!" i pokušala da probije policijski kordon.

Specijalne policijske snage su potom počele da žestoko tuku i hapse demonstrante koji su zatim gađali policajce kamenjem i flašama. Interfaks navodi da je hospitalizovano šest osoba. Policija je potom naterala organizatore da demontiraju scenu na Balotnom trgu, a učesnike mitinga da se raziđu.

Portparol Putina Dmitrij Peskov izjavio je televiziji Dožd (Kiša) da današnji protest nije bio "protest, već provokacija", da su prekršena pravila dogovorena sa vlastima, a ocenio da je "policija postupala meko".

2024 © - Vesti online