Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.05.2012.
10:04
Blic A

Objavljen dokument o virusu ptičjeg gripa napravljenom u laboratoriji

Pre četiri meseca američka vlada pokušala je da spreči objavljivanje dve studije o tome kako su naučnici stvorili lakoprenosivi oblik ptičjeg gripa u laboratorijskim uslovima. Sada je, uz odobrenje vlade, revidirana verzija jednog dokumenta ugledala svetlost dana.

Foto: Ilustracija

Ovaj dokument govori o pokušajima da se čovečanstvo izbori sa globalnom epidemijom ptičjeg gripa, dok su neki, s druge strane, zabrinuti da će se time pomoći teroristima u pravljenju biološkog oružja.

Drugi dokument, koji treba da bude objavljen u narednom broju časopisa “Nauka”, izaziva još više polemika jer govori o nečemu što izgleda kao još opasniji virus.

Za neke stručnjake, problem sa objavljivanjem dokumenata stavlja u prvi plan glavno pitanje, a to je da li je stvaranje potencijalno rizičnih verzija ptičjeg gripa dobra ideja.

“Jasno je da istraživanja poput ovog mogu biti od koristi” u borbi protiv ove bolesti, kaže dr Erik Toner sa Medicinskog centra za biološku bezbednost Univerziteta u Picburgu.

Međutim, treba staviti na vagu dobrobiti i opasnosti od ovakvog poduhvata. “Ako uzmemo izuzetno smrtonosni virus i učinimo ga lakše prenosivim, to je ozbiljna stvar... Takve odluke treba donositi unapred, pre nego što se uradi istraživanje, a ne kada je dokumentacija već spremna za objavljivanje”, kaže dr Toner.

U istraživanju su učestvovala dva tima naučnika, jedan u SAD, a drugi u Holandiji. Stvorili su sojeve virusa koji se lako šire među tvorovima, korišćenim kao zamena za ljude. Naučnici su želeli da otkriju koje su genetske mutacije odgovorne za širenje virusa. 

Ta saznanja bi im pomogla da identifikuju upozoravajuće signale kod virusa među životinjama i da deluju kako bi se izbegla eventualna pandemija, kao i da testiraju vakcije i lekove.

Časopisi “Priroda” i “Nauka” planirali su da objave jedno od pomenutih istraživanja. Međutim federalna vlada, koja je finansirala istraživanje, zatražila je od naučnika da ne objavljuju detalje svog rada. 

Državni zvaničnici su zabirnuti da bi dokumentaciju, ukoliko bude objavljena, mogli da iskoriste teroristi za pravljenje biološkog oružja. To je dovelo do ozbiljnih rasprava u naučnim krugovima, jer mnogi stručnjaci tvrde da je upoznavanje sa detaljima ovakvih istraživanja osnovno u borbi protiv opasnih virusa.

Oba tima su dostavila revidirane verzije svojih istraživanja američkoj Komisiji za biološku bezbednost, koja se, u dogovoru sa zvaničnim predstavnicima ministarstva zdravlja, složila oko publikacije dokumenata. 

Komisija kaže da bi, s jedne strane, bilo teško upotrebiti objavljene podatke, a, s druge strane, naučnici imaju dobre razloge za objavljivanje rezultata istraživanja.

Jošihiro Kavaoka sa Univerziteta Viskonsin-Medison u SAD, sa svojim timom stvorio je hibrid ljudskog i ptičjeg virusa, i identifikovao mutacije koje su dovele do njegovog širenja vazdušnim putem među tvorovima. Nijedna od zaraženih životinja nije uginula, a naučnici su takođe, zaključili da bi postojeće vakcine mogle da zaštite čoveka od ovog hibridnog virusa. Oni kažu da ne znaju, međutim, da li bi četiri identifikovane vrste mutacija dovele do lakšeg širenja ptičjeg gripa u prirodi.


Izveštaj tima koji je radio u Roterdamu više zabrinjava članove Komisije, koja predlaže da se njihov rad objavi u skraćenoj verziji i u nastavcima. Na čelu tima stajao je Ron Fušijer, koji je, mutirajući sam virus učinio da bude brže prenosiv, dok je Kavaokin tim dodao deo ptičjeg virusa običnom ljudskom virusu gripa.

Ričard Ibrajt, molekularni biolog sa Univerziteta Ratgers kaže da manje brine zbog objavljivanja rezultata istraživanja, a više zbog činjenice da je američka vlada finansirala ovu studiju. “Reč je o radu koji stvara nove biološke pretnje. Ovi virusi su opasni, a oni koji će doći kasnije (sa daljim istraživanjem) biće još opasniji.”

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online