Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 30.04.2012.
11:45
Srna A

Umro ratni heroj Džordž Vujnovič

Džordž Vujnovič, američki heroj i bivši agent američke vojne obaveštajne službe, jedan od glavnih stratega akcije spašavanja 500 američkih pilota u Srbiji u čuvenoj operaciji Haljard 1944. godine, umro je u Njujorku u 96. godini, piše "Njujork tajms".

Za svoje prijatelje i susede u naselju Džekson Hajts Vujnovič je bio biznismen koji se bavio nabavkom delova za avio kompanije. Međutim, u oktobru 2010. godine on je formalno priznat kao organizator jedne od najvećih spasilačkih akcija u Drugom svetskom ratu i tada ga je vojska odlikovala bronzanom zvezdom na ceremoniji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava na Menhetnu.

Tokom perioda od šest meseci 1944. godine Vujnovič je predvodio akciju avio spašavanja američkih pilota, koje su četničke snage spasile od zarobljavanja u Srbiji koja je bila pod nemačkom okupacijom. Vujnovič je 1944. godine iz Barija organizovao akciju Haljard, u kojoj je spasen veliki broj američkih pilota čiji su avioni srušeni u Srbiji od strane nemačkih snaga.

Džordž Vujnovič

Njih su tada pomogle četničke jedinice predvođene generalom Dragoljubom Dražom Mihailovićem, koje su stupile u kontakt sa savezničkim snagama u Bariju, nakon čega je 512 pilota bezbedno prebačeno iz Srbije. Kako piše list, u operaciji Haljard spaseno je više od 500 pilota, uključujući veliki broj ranjenih i bolesnih, a koje su krili seljaci i gerilski borci od Nemaca. Mnogi piloti su padobranima iskočili iz oborenih aviona tokom misije bombardovanja rumunskih rafinerija nafte.

Operacija je počela 2. avgusta 1944. godine kada su tri agenta OSS-a, koje je obučio Vujnovič kako da se uklope u lokalno stanovništvo, padobranom iskočila u Srbiju da pomognu seljanima i pilotima da naprave improvizovanu pistu za spasilačke avione u planinskom selu Pranjane.

"Njujork tajms" navodi da su veliki transportni avioni C-47 sleteli na improvizovanu pistu u selu Pranjane u Srbiji i odatle izvlačili pilote. Uz pomoć lokalnih četničkih snaga, bezbedno su prebačeni svi piloti, bez da i jedan spasilački avion bude oboren, navodi njujorški list.

"Morao sam da im pokažem kako da vežu cipele i kako da jedu kao Srbi gurajući hranu nožem na viljušku", rekao je Vujnovič za "Njujork tajms" uoči dodele odlikovanja.

Ukupno 512 pilota, većina Amerikanaca, bezbedno je prebačeno transportnim avionima iz Italije sa samo jednim ljudskim gubitkom i gubitkom jednog aviona.

Prva četiri transportna aviona C-47 poslata da pokupe pilote u selu Pranjane stigla su na improvizovanu pistu po noći, ali su ta sletanja ocenjena kao previše opasna, pa su kasniji letovi organizovani po danu, sa velikim brojem borbenih aviona kao zaštitom.

Najbliži nemački vojnici bili su udaljeni oko 50 kilometara, pa su gerilci koji su čuvali pilote osigurali teren. Nemački avioni nikad nisu primijetili listu. Većina pilota spasena je u Pranjanima, ali neki su spaseni na drugim mestima u Jugoslaviji.

Ko je Džorž Vujnovič?


Džordž Vujnovič rođen je 31. maja 1915. u Picburgu, kao dete imigranata iz Srbije. Studirao je u Beogradu nadajući će da će postati lekar kada su Nemci napali Jugoslaviju u aprilu 1941. sa suprugom učiteljicom Mirjanom Lazić je preko Turske, Jerusalima i Kaira, uspioda da stigne u SAD. Ubrzo ga je angažovala američka Vojna obaveštajna služba (OSS), koja se smatra pretečom današnje CIA.

Vujnovičeva supruga, koja se zaposlila po dolasku u Ameriku u jugoslovenskoj ambasadi u Vašingtonu, uskoro je saznala da srpski gerilci skrivaju američke pilote od Nemaca, o čemu je obavestila Džordža.

Tada su, međutim, nastali politički problemi, piše "Njujork tajms". Pilote su štitili četnici, što je bio problem, jer su Amerikanci i Britanci prethodno odlučili da podrže partizane i Josipa Broza Tita. Tadašnji predsednik SAD Frenklin Ruzvelt je ipak odlučio da odobri plan spasavanja pilota, uz uslov da Vujnovič ne ide direktno u Srbiju, već da rukovodi misijom iz Barija, zato što britanski premijer Vinston Čerčil nije želeo da on uspostavi kontakt sa Mihailovićem, navodi njujorški dnevnik.

Operacija Haljard je godinama bila pod oznakom državne tajne u SAD i tek pošto je ozvaničena, kongresmen iz Njujorka Džozef Krouli je predložio da se Vujnoviču dodeli Bronzana zvezda. Nekadašnji američki pilot Toni Orsini, koji se skokom padobranom spasio iz pogođenog aviona 1944. godine, rekao je listu, prisećajući se operacije, da je Vujnovič bio genije koji je osmislio cio plan.

"On je bio pravi heroj", rekao je Orsini.

O operaciji Haljard snimani su filmovi, a Ambasada SAD je podigla spomenik toj operaciji u Pranjanima, nadomak Ravne Gore, koji redovno obilaze ambasadori iz Beograda.

Ponedeljak 30.04.2012. 12:25
... i u znak zahvalnosti su unuci tih americkih pilota bombardovali srbiju, ubijajuci unuke, ljudi koji su ih spasavali . svi njihovi spomenici u srbiji da se pokriju crninom , dok se ova zemlja zove srbija , CINIZAM ,pitam se odakle potice ta ruzna rec ....
Ponedeljak 30.04.2012. 13:42
"Morao sam da im pokažem kako da vežu cipele i kako da jedu kao Srbi gurajući hranu nožem na viljušku", rekao je Vujnovič za "Njujork tajms" E ameri ameri u odnosu na vas smo uvek bili gospoda !
Ponedeljak 30.04.2012. 12:26
cercil debela svinja,je presudio legendarnom cici.i sta posle ovoga ima da kaze ona komunjara-miki,ai koga briga za to,komunjare nestaju u srbiji hvala Bogu. najveci dokaz da je cica draza bio protiv nacista je i spasavanje pesto usa pilota oborenih iznad kraljevine jugoslavije. ZIV JE DRAZA UMRO NIJE,DOK JE SRBA I SRBIJE!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online