Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.04.2012.
02:33
Vesti A

Policija preterala sa silom?

Bes lokalne aboridžinske zajednice zbog policije koja je pucala na dvojicu domorodačkih tinejdžera prošle subote na sidnejskom Kings Krosu uzavreo je u utorak pred Parlamentom Novog Južnog Velsa. Prijatelji dečaka vređali su i optuživali policiju i tražili nezavisnu istragu.

Oko 150 demonstranata, uključujući boksera Entonija Mandina, okupilo se u ulici Mekvori sa zahtevom za nezavisnom istragom o događaju u kome su policajci otvorili vatru na ukradeni auto koji je vozio trotoarom i povredio dva pešaka na popularnom području noćne zabave.

Demonstracije pred Parlamentom


Dva tinejdžera, uključujući 14-godišnjeg vozača, smešteni su u bolnicu s ranama od metaka, posle ranjavanja do koga je došlo oko četiri ujutro.


Ogorčenje je poraslo nakon što su prikazani snimci s lica mesta na kojima se vidi policajac kako jednog od ranjenih tinejdžera vuče iz kola pre nego što ga je udario.

Šta će tinejdžeri noću na King Krosu


Premijer Bari O'Farel postavio je pitanje zašto su tako kasno noću tinejdžeri bili napolju na Kings Krosu i da su njegove prve misli bile usmerene na 29-godišnju ženu koja se našla udarena pod automobilom.


- Kao roditelj znam gde je moje 14-godišnje dete. Pre nego što zatražimo da optužimo policiju, treba da pogledamo sami sebe. Postoje pitanja koja treba postaviti o tome kako se 14-godišnjak našao za volanom automobila, na Krosu i u to doba - kazao je on.

Demonstranti su blokirali dve trake na ulici Mekvori. Manja grupa tinejdžera, mnogi od njih prijatelji ranjenih dečaka, a neki od njih su pili, popela se na ogradu ispred zgrade parlamenta, postavljajući transparente sa porukom "f... te police", dok su policajci posmatrali.


Daglas Martin, 16-godišnjak koji poznaje dečake pogođene policijskim mecima kaže da policajci treba da budu kažnjeni.


- Imamo razloga da mrzimo policiju, znate, kad ste dete. Ali je ovim pređena crta, ovo je direktni rasizam - kaže besni tinejdžer za AAP.


- Želeo bih da budu kažnjeni. Da budu tretirani na isti način kao normalni građani. Zašto ne bi i oni išli u zatvor što su pucali u nekoga?


Policija je obelodanila da jedan od povređenih ima bogat kriminalni dosije i branila postupak policajaca, obećavši pažljivu internu istragu incidenta.


Član Parlamenta iz Stranke Zelenih Dejvid Šubridž, međutim, traži da policija prekine svoju istragu i da se slučaj prebaci na Komisiju za integritet policije.
Aboridžinske starešine pozvale su na mir.

Izrazita brutalnost
 

Bokser Entoni Mandin kaže da je pucnjava bila "izrazita brutalnost" i da on i ostali protestanti traže pravdu.
 

- Nema opravdanja za otvaranje vatre na ovaj način - kaže on. - Rastao sam sa ocem jednim od dečaka. Zaista mi je slomljeno srce. On se bori za život.

 

Kazniti policajce


Organizator protesta Rej Džekson kaže da policajac koji je pogodio tinejdžere treba da bude optužen.


- Šest metaka kroz šoferšajbnu, zatim izvlačenje vozača i saputnika napolje i udaranje. Ne, gospodin policajac nema više opravdanja, tu je prešao liniju - rekao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online