Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.04.2012.
03:04
S. P. - Agencije A

Australija pred ustavnom krizom?

Obelodanjivanjem detalja iz tužbe protiv predsedavajućeg Federalnog parlamenta, skandal u čijem centru je Piter Sliper dobija sve veće razmere, jednako kao i kriza Federalne vlade.

U parlamentu: Piter Sliper i Džulija Gilard
 

Prema mišljenju autora "Dejli telegrafa", Džulija Gilard ovom aferom nije izgubila samo glas u veoma izjednačenom odnosu snaga, već se nacija suočava s potencijalnom ustavnom krizom, pošto se Sliper povukao s položaja.


Šta to znači u narednim danima? Pre svega, idućeg meseca Parlament se izjašnjava o novom budžetu. Opozicija sada razmatra kako da iskoristi novonastalu situaciju time što bi obezbedila za sebe podršku nezavisnih članova Parlamenta.


- Piter Sliper je doveo vladu Džulije Gilard na klizavu nizbrdicu do ilegitimnosti kakvu nisam video za sve ove godine koliko pratim politiku - zapisao je na Tviteru Pol Šien, komentator drugog sidnejskog dnevnika "Sidnej morning heralda".


On s pravom poredi danas federalne laburiste sa vladom laburista u Novom Južnom Velsu prošle godine "kada su potonuli u propast".


- Premijerka Kristina Keneli radila je žestoko na čelu vlade, jednako kao što radi Gilardova, ali je nasledila korumpiranu političku mašinu i otrežnjene birače.

Odnos snaga u Parlamentu

Kako će se glasati ubuduće? Povlačenjem Slipera i postavljanjem laburiste Ane Barke na mesto predsedavajućeg, laburisti gube njen glas, jer ona na tom mestu ne može da se izjašnjava. Dakle, vlada ostaje s najviše 74 glasa, čak i ako nezavisni članovi Toni Vindzod i Rob Oakšot nastave da je podržavaju.
Međutim, na drugoj strani, lider opozicije Toni Abot takođe može da organizuje 74 glasa, ukoliko dobije podršku nezavisnog člana s Tasmanije Endrjua Vilkija koji je prestao da podržava gospođicu Gilard pošto je ona odustala od njihovog sporazuma o reformi sistema poker-mašina.

Postoji, međutim, razlika, u čemu se slaže i komentator. Ona leži u tome što Kristina Keneli najmanje sama snosi odgovornost za svoj izborni poraz, dok je Džulija Gilard uzrok vlastitog posustajanja.


- Ona je mogla biti prva žena prva ministarka, ali i Keneli je bila prva žena premijer NSNj i javnost nije imala sentimentalnosti prema tome kada se izašlo na izbore - navodi Šien i dodaje važnu činjenicu:


- Sliper je čovek Gilardove i problem Gilardove. Ona je izgradila njegovo neukusno unapređenje do predsedavajućeg. Sada, ona nas podseća da svako ima pravo na pretpostavku da je nevin, isto onako kao što nas je podsećala i u slučaju Krejga Tomsona (afera u sindikatu zdravstva, op. S. P).


Sliper je u nedelju po povratku u Australiju izjavio da će "žustro" poricati izrečene optužbe.


"Dejli telegraf" je, međutim, izvukao nove dokaze o njegovim zloupotrebama povlastica, uključujući i trošenje više od 3.000 dolara u kampanji na Tasmaniji, kako bi pomogao prijateljici u njenom naporu da uđe u državni Parlament.


"Istraga o njegovom izdašnom trošenju takođe pokazuje seriju tajanstvenih taksi-vožnji, uključujući vožnju od 83,86 dolara u Taunsvilu u junu 2011. godine, istog dana kada je radio kao pomoćnik predsedavajućeg, nekih 1.800 kilometara daleko", navodi sidnejski dnevnik.

Inge i Piter Sliper
 


U podnesku za Federalni sud koji će se naći pred sudijom Džefrijem Flikom 21. maja, tužitelj Džejms Ešbi tvrdi da je Komonvelt znao da je 2003. godine Sliper imao seksualni odnos sa drugim mlađim muškarcem, članom osoblja.


On navodi da je Komonvelt "propustio da preduzme razumne i efikasne korake da zaustavi Slipera od korišćenja svog biroa za podsticanje seksualnih odnosa sa mladim muškarcima, članovima osoblja".
 

Optužbe opozicije

Toni Abot optužio je prvu ministarku da seks-skandal Pitera Slipera obnavlja njegovu tvrdnju da joj nedostaje ispravno prosuđivanje.
- Još jednom ostavljeni smo s velikim znakom pitanja u vezi sa presuđivanjem i integritetom prve ministarke. Ona je prisilila Harija Dženkinsa da napusti mesto predsedavajućeg, kako bi Sliper mogao da preuzme funkciju, a u neukusnom i prljavom pokušaju da poveća svoj broj glasova - kazao je on.

Ešbi tvrdi da ga Sliper nije samo seksualno uznemiravao, već je pokušao i da ga žrtvuje kada je odbio njegove predloge. O ovome, navodi se, postoji i oko hiljadu reči SMS-poruka koje su njih dvojica razmenili.


Kada je reč o krivičnim prijavama o mogućoj zloupotrebi troškova za taksi, njih istražuju i federalna policija i Ministarstvo finansija.


U sudskom dokumentu koji među svojim prilozima o aferi plasira "Sidnej morning herald", stoji i da je 2003. godine članica osoblja Slipera po imenu Megan Hobson, kazala Toniju Natu, starijem savetniku tadašnjeg prvog ministra Džona Hauarda, da postoji video-snimak Pitera Slipera.


Na snimku se navodno, vidi Sliper kako ulazi kroz prozor u spavaću sobu neimenovanog juniora-člana osoblja, zatim leži na krevetu u vešu i majici i grli službenika "na intiman način" i mokri kroz prozor. Dokument optužuje Tonija Nata da je gospođici Hobson rekao da "zaboravi na to".


Iste godine, tvrdi se da je mladi službenik navodno kazao gospođici Hobson da ga je Sliper "napastvovao" u Adelejdu, a da je on pružio otpor. On je, navodi se, pokazao Hobsonovoj zarasle rane na kolenima koje je, kako je rekao, zadobio od udaraca u ciglani zid dok se branio od Sliperovog napada. U dokumentu je takođe navedeno da je gospođica Hobson posle gledanja video-snimka došla do zaključka da je odnos bio obostrano prihvaćen.


Piter Sliper ima 62 godine i oženjen je. Džejmsu Ešbiju je 33 i on je, zajedno s tužbom, podneo i zahtev za odštetu. Koristeći se Tviterom, Sliper je u ponedeljak poslao poruku u kojoj se u svoje i ime svoje supruge zahvaljuje svima koji su mu ovih dana ponudili snažnu podršku.


U svom komentaru, prva ministarka Džulija Gilard izjavila je da je odluka Slipera o povlačenju dok se slučaj ne okonča - ispravna.
 

Gilard: Nisam ga dobro poznavala

Džulija Gilard brani odluku da imenuje Pitera Slipera kao predsedavajućeg, ali kaže da ga nije dobro poznavala. Ona je, kako je objasnila, "oformila profesionalnu procenu o sposobnosti Pitera Slipera da obavlja dužnost predsedavajućeg".
- Ne tvrdim da sam lično dobro poznavala Slipera - izjavila je Gilardova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online