Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 20.04.2012.
15:34
Beta A

"Kome je dosadila Evropa nek se ugleda na Srbe"

Poljski premijer Donald Tusk upozorio je danas na redovnom skupu šefova parlamenata zemalja članica Evropske unije i kandidatskih zemalja u Varšavi da Evropa ne sme da se vrati na tačku u kojoj se rodila ideja ujedinjene Evrope i kao primer za ugled dao entuzijazam Hrvata, Srba ili žitelja Islanda.

"Kome je dosadila Evropa nek uzme Srbe za primer" : Donald Tusk

"Moramo da pamtimo od čega je počeo put ka evropskoj ideji. Počeo je od iskustava rata i holokausta, od dramatične krize evropskog duha i materijalnih ruševina", kazao je poljski premijer evropskim parlamentarcima.

Na samitu šefova nacionalnih parlamenata članica EU i zemalja
kandidata koji se održavaju od 1963. godine a kome je domaćin Sejm poljskog parlamenta glavne teme su "Kriza Evropskog ujedinjenja", "Parlamentarna kontrola zajedničke spoljne i bezbednosno politike" i "Parlament, javno mnjenje i mediji" sa naglaskom na to kako vratiti poverenje Evropljanja u evropske institucije.

Tusk je naglasio da je glavno u evropskoj integraciji to da se takve stvari, kao ni hladni rat, gvozdena zavesa i komunizam više ne ponove.

"Svima kojima su dosadile evropske težnje posvećujem emocije Hrvata, Srba, žitelja Islanda, Belurosije, Ukrajinaca. Onim narodima koji u sebi nose evropske čežnje", rekao je Tusk.

Poljski premijer podsetio je da su neke od tih zemalja kročile već na evropski put, a neke samo što nisu.

"Njima nije dosadio taj veliki projekt Evrope i vredi verovati u smisao energije onih koji sanjaju o Evropi i vredi kazati onima kojima je Evropa dosadila da ne ometaju one koji u Evropu veruju", kazao je Tusk.

Poljski premijer osvrćući se na sadašnje krize odlučivanja u EU i dileme naglasio je da veliki projekt koji nazivamo Evropa ne može da ostane da tapka u mestu.

Glavna dilema koja sada muči EU je da li treba da nastavi da se razvija kao do sada, polako, malim koracima, stvaranjem institucija i mehanizama koje otvaraju nove etape integracije ili u velikom skoku."Jake političke unije nastaju samo silovito po sistemu velikog praska u periodima kriza", rekao je Tusk.

Petak 20.04.2012. 15:57
Postadosmo i strašilo kojim se plaši narod zemalja članica koji imaju težnju za istupanje iz EU. Bravo za EU, sama pokazuješ da si na klimavim nogama i da si zasnovana i opstaješ na teroru.
Petak 20.04.2012. 16:31
pa glupi srbi ne rade ono sto je bolje za njih nego kako drugi kazu,da budu vidjeni, znas zapad te-bra. a sto je evropski standard za stanarinu 600 evra za 20 - 25 kvadrata na to nisu ni pomislili uglavnom da ima milke u marketu a sto nemozes da je kupis to nije vazno ,blje da nema nego da ima a da nemogu da kupim to je gore,a to srbin je tek poceo da kapira + kad te poklopi kredit ubice te poso a zena i deca ce otici jer ces postati klosar, to je zapad i to je ako si srcnik i radis ako neradis onda spavaj pod mostom metrou ili za vece u zatvor. to ti je dan postenog coveka na zapadu. oni svi koji kazu imamo znajte da muckaju ili na crno ili drogu ili razne prevare.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online