Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 16.04.2012.
18:15
Beta A

Sud: Rusija pogazila prava porodica streljanih Poljaka

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da je Rusija pogazila ljudska prava porodica poljskih vojnih zarobljenika tokom istrage o tome ko je naredio da budu streljani u Katinskoj šumi i nekoliko drugih mesta Sovjetskog Saveza u proleće 1940. godine.

Rusija pogazila prava tokom istrage o tome ko je naredio da budu streljani u Katinskoj šumi i nekoliko drugih mesta Sovjetskog Saveza u proleće 1940. 
 

Sud u Strazburu je saopštio presudu na osnovu tužbe 15 Poljaka rođaka nekih od ukupno skoro 22.000 poljskih vojnih zarobljenika koje je na početku Drugog svetskog rata po naređenju vrhuške Kremlja streljala sovjetska tajna policija NKVD.

O tome da li je Rusija vodila u skladu sa zakonom i propisima samu istragu o tom najvećem ratnom zločinu nad Poljacima, koji se dugo lažno pripisivao nacistima a istraga povedena tek u eri ruskog predsednika Borisa Jeljcina 1990-tih godina, sud nije danas odlučio, s obrazloženjem da mu ruske vlasti nisu dostavile tražena dokumenta.

Zvanična Moskva odbila je da pošalje u Strazbur kopiju rešenje o završetku istrage a da niko od naredbodavaca ni izvršilaca masakra nije bio optužen. Rusija se pozvala na državnu tajnu i objasnila da bi obelodanjivanje tog dokumenta moglo da ugrozi bezbednost zemlje.

Evropski sud za ljudska prava presudio je da ruske vlasti jesu pogazile tokom te istrage ljudska prava porodica pobijenih Poljaka, jer su prema njima postupali nehumano pošto nisu dobili pravo uvida u dokumente istrage a nije im rečeno ni gde su njihovi očevi ili dedovi shranjeni u masovnim grobnicama.

Porodice katinskih žrtava zahtevale su prvo pred sudovima u Rusiji da rehabilituju poljske vojne zarobljenika, priznaju da je to bio ratni zločin i da se ukaže i eventualno kazne krivci ukoliko su među živima. Pošto im to nije pošlo za rukom tokom godina procesa pred ruskim sudovima, tužili su Rusiju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Njihova tužba ne krivi samu Rusiju za zločin koji je naredio sovjetski totalitarni režim, ali optužuje Rusiju da njeno vojno tužilaštvo nije vodilo istragu u skladu sa zakonom, da je zločin pogrešno kvalifikovan i nije navedeno da je ratni koji ne zastareva a takođe da su pogažena njihova ljudska prava jer od Rusije nisu dobili ni podatak gde su njihovi bližnji sahranjeni. 

Porodice katinskih žrtava današnja presuda nije zadovoljila i rešili su da ulože žalbu na nju, potvrdio je njihov advokat Irenejuš Kaminjski.

"Treba imati na umu da Sud za ljudska prava ne može da se vrati u 1940. godinu i da se neposredno bavi katinskim zločinom. Može samo da analizira šta je Rusija radila kasnije kada je ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima 5. maja 1998. godine", kazao je poljskoj televiziji TVN Kaminjski.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.04.2012. 19:32
I ovi Poljaci su vodjeni Briselovom rukom, ima ih 7 milona pobijenih od njemaca i oni sada nasli familije nekih poginulih da tuzi Rusiju...?
Ponedeljak 16.04.2012. 22:43
Rusi cuvaju svoju drzavu a mi cuvamo tudje drzave.
Ponedeljak 16.04.2012. 18:46
za informacije neka odu do Cika Staljina, on zna sve! Ne rčkaj te mečku u .... tamo gde se ne rčka!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online