Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 12.04.2012.
02:58 >> 07:38h
RTS A

Sirija: Na snazi prekid vatre

Rok za početak prekida vatre, koji je isposlovao UN, s ciljem okončanja nasilja koje traje više od godinu dana u Siriji, istekao je danas, a za sada nema izveštaja o sukobima, rekli su aktivisti. Sirijska nevladina organizacija Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su se rano jutros oko 6.00 čule eksplozije u gradu Zabadani, u blizini granice sa Libanom, odmah pošto je istekao rok, ali da nije poznat uzrok detonacija.

Vojska obećala da će prekinuti vatru, ali da će uzvratiti na napade pobunjenika
 

Jedan meštanin rekao da je tokom noći grad granatiran, ali da nisu čuli ništa posle isteka roka. Drugi aktivisti u gradovima Hama, Homs i Damask rekli su da je situacija mirna.

Vlasti u Damasku obavestile su izaslanika Ujednjenih nacija i Arapske lige Kofija Anana da će okončati "sve oružane borbe širom sirijske teritorije" do šest sati ujutru.

Uprkos tome, napadi na položaje pobunjeničkih snaga se nastavljaju. U jednom od delova Homsa ubijeno je 12 ljudi, prenela je agencija Rojters.

Predstavnik sirijskog Ministarstva odbrane izjavio je za državnu televiziju da će vojska obustaviti vatru u četvrtak ujutro u šest časova, ali da će se vojska suprotstaviti svakom napadu oružanih grupa.

U pismu iz sirijskog Ministarstva spoljnih poslova Ananu navedeno da vlada zadržava "pravo da adekvatno odgovori na svaki napad naoružanih terorističkih grupa na civile, vladine snage ili javno i privatno vlasništvo", preneo je Ananov portparol Ahmad Favzi.

Anan će nastaviti da radi sa sirijskom vladom na sprovođenju njegovog plana u šest tačaka za okončanje, više od godinu dana dugog, sukoba, rekao je Favzi.

Specijalni međunarodni izaslanik Kofi Anan je rekao da bi Iran mogao da pomogne u rešavanju krize u Siriji.

"S obzirom na posebne odnose koje ima sa Sirijom, Iran može da bude deo rešenja", izjavio je Anan, na konferenciji za štampu koju je održao zajedno sa iranskim ministrom spoljnih poslova Alijem Akbarom Salehijem.

Bivši šef UN je upozorio da je geopolitički položaj Sirije takav da bi bilo kakva pogrešna procena ili greška mogla da ima nesagledive posledice. Anan je otišao u Iran, koji je jedan od najsnažnijih saveznika Sirije, kako bi potkrepio podršku za svoj plan u šest tačaka.

Iran je ranije izrazio protivljenje bilo kakvoj spoljnoj intervenciji u sirijskoj krizi, a Salehi je insistirao da bi "promene u Siriji" trebalo da budu izvedene sa Asadom kao liderom.

Sirijski režim u utorak nije ispoštovao krajnji rok za povlačenje trupa iz opozicionih gradova, postavljen u okviru sporazuma postignutog uz Ananovo posredovanje, i izveo je nove napade na pobunjeničke oblasti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.04.2012. 03:35
Juce,goloruki demonstranti,danas pobunjenicke snage,koje naravno nece prekinuti vatru,a optuzivace se i dalje vlast,kao u Libiji,Irak,itd... Neduzan narod gine,ali ne zaboravljam da je iz svih tih zemalja koje se terorisu,dolazili su muhadjedini da se bore protiv Srba i cinili uzasne zlocine.,kao i da podrzavaju siptare,pa dodje ono,pas se vrati na svoju bljuvotinu.
Četvrtak 12.04.2012. 07:37
Мало теже да ће престати... Америка снабдева побуњенике оружјем као што је то радила у Либији и успело им је. Успело им је у многим земљама где ће профитирати још дуго. Из Ирака, Авганистана и Либије црпе нафту, из Србије црпе рудно богатство на КиМ. Вратиће им се све ако Бог да, одуваће им снажни торнадо градове.
Četvrtak 12.04.2012. 10:23
slika pokazuje kako oni pobunjenici koriste skole s americkim oruzjima da napadaju vojsku i pristalice(Sirijski narod)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online