Četvrtak 12.04.2012.
02:58 >> 07:38h
RTS

Sirija: Na snazi prekid vatre

Vojska obećala da će prekinuti vatru, ali da će uzvratiti na napade pobunjenika
 

Jedan meštanin rekao da je tokom noći grad granatiran, ali da nisu čuli ništa posle isteka roka. Drugi aktivisti u gradovima Hama, Homs i Damask rekli su da je situacija mirna.

Vlasti u Damasku obavestile su izaslanika Ujednjenih nacija i Arapske lige Kofija Anana da će okončati "sve oružane borbe širom sirijske teritorije" do šest sati ujutru.

Uprkos tome, napadi na položaje pobunjeničkih snaga se nastavljaju. U jednom od delova Homsa ubijeno je 12 ljudi, prenela je agencija Rojters.

Predstavnik sirijskog Ministarstva odbrane izjavio je za državnu televiziju da će vojska obustaviti vatru u četvrtak ujutro u šest časova, ali da će se vojska suprotstaviti svakom napadu oružanih grupa.

U pismu iz sirijskog Ministarstva spoljnih poslova Ananu navedeno da vlada zadržava "pravo da adekvatno odgovori na svaki napad naoružanih terorističkih grupa na civile, vladine snage ili javno i privatno vlasništvo", preneo je Ananov portparol Ahmad Favzi.

Anan će nastaviti da radi sa sirijskom vladom na sprovođenju njegovog plana u šest tačaka za okončanje, više od godinu dana dugog, sukoba, rekao je Favzi.

Specijalni međunarodni izaslanik Kofi Anan je rekao da bi Iran mogao da pomogne u rešavanju krize u Siriji.

"S obzirom na posebne odnose koje ima sa Sirijom, Iran može da bude deo rešenja", izjavio je Anan, na konferenciji za štampu koju je održao zajedno sa iranskim ministrom spoljnih poslova Alijem Akbarom Salehijem.

Bivši šef UN je upozorio da je geopolitički položaj Sirije takav da bi bilo kakva pogrešna procena ili greška mogla da ima nesagledive posledice. Anan je otišao u Iran, koji je jedan od najsnažnijih saveznika Sirije, kako bi potkrepio podršku za svoj plan u šest tačaka.

Iran je ranije izrazio protivljenje bilo kakvoj spoljnoj intervenciji u sirijskoj krizi, a Salehi je insistirao da bi "promene u Siriji" trebalo da budu izvedene sa Asadom kao liderom.

Sirijski režim u utorak nije ispoštovao krajnji rok za povlačenje trupa iz opozicionih gradova, postavljen u okviru sporazuma postignutog uz Ananovo posredovanje, i izveo je nove napade na pobunjeničke oblasti.

2024 © - Vesti online