Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 31.03.2012.
13:41
Vestionline A

Južna Koreja smanjuje uvoz iranske nafte

Južnokorejski zvaničnici saopštili su danas da će nastaviti saradnju sa SAD na smanjenju uvoza nafte iz Irana, nakon što je američki predsednik Barak Obama dao zeleno svetlo za sankcije prema zemljama koje nastave da kupuju iransku naftu.

Južna Koreja je jedan od najvećih uvoznika iranske nafte koji nisu izuzeti iz američkih sankcija. Obama je u petak saopštio da je doneo odluku o sankcijama koje bi mogle da pogode američke saveznike u Aziji i Evropi, u okviru kampanje kažnjavanja Irana zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

Foto: Ilustracija

Cilj sankcija je dalja izolacija iranske Centralne banke, kroz koju prolazi skoro celokupna kupovina iranske nafte. Obamina odluka otvara put SAD da kažnjavaju strane finansijske institucije koje trguju naftom sa Iranom, zabranom njihovih ogranaka i poslovanja u SAD.

Obamin cilj je jačanje pritiska na Iran, a ne na saveznike, zbog čega je američka administracija iz sankcija izuzela 10 zemalja Evropske unije i Japan, pošto su smanjili obim kupovine iranske nafte. Ostale nacije imaju rok od tri meseca da znatno smanje taj uvoz pred početak primene sankcija.

Zvaničnici južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova naveli su da očekuju da sa Vašingtonom do kraja juna postignu sporazum o smanjenju uvoza nafte iz Irana. Južna Koreja je već ograničila finansijske kontakte sa više od 200 grupa i pojedinaca koji su, kako se veruje, povezani sa iranskim nuklearnim programom. Seul se oslanja na Iran za 10 odsto svoje nafte.

Američke sankcije stupiće na snagu 28. juna, dok evropski embargo na iransku naftu, odobren u januaru, počinje u julu. SAD ne uvoze naftu iz Irana. Najveći uvoznici iranske nafte koji nisu izuzeti iz američkih sankcija su Kina, Indija, Turska, Južna Afrika i Južna Koreja.

Turska je u petak saopštila da smanjuje uvoz nafte iz Irana za 20 odsto, po svemu sudeći kao rezultat pritiska SAD i pretnje sankcijama. Indija, kojoj iranska nafta ispunjava 12 odsto energetskih potreba, saopštila je da prihvata sankcije UN Iranu, ali da nije za za jednostrane sankcije kakve planiraju SAD i EU.

Indija, Kina, Rusija, Brazil i Južna Afrika, koje su partneri u bloku BRICS, ocenili su da su pregovori najbolji način za rešavanje problema iranskog nuklearnog programa, kao i da podržavaju "pravo Irana na upotrebu nuklearne energije u mirnodopske svrhe".

POVEZANE VESTI

Subota 31.03.2012. 15:03
Zapamtite i vratite
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online