Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 29.03.2012.
15:51
Srna A

Fidel: Papo, a šta vi zapravo radite?

Papa Benedikt Šesnaesti kritikovao je trgovinski embargo protiv Kube na kraju posete ovom ostrvu i podržao razvoj društva u kojem svako ima pravo na osnovne slobode. Poglavar Rimokatoličke crkve izrekao je ove komentare na aerodormu u Havani u prisustvu kubanskog predsednika Raula Kastra.

Papa i stariji Fidel su se, prilikom susreta, šalili na račun svojih godina - Benedikt ima 84, a Kastro 85 godina
 

Papa Benedikt je rekao da niko ne treba da bude isključen iz društva zbog ograničavanja ličnih sloboda ili nedostatka materijalnih sredstava i da se situacija još više pogoršava restriktivnim ekonomskim mjerama uvedenim spolja, koje "nepošteno opterećuju" kubanski narod.

Američki trgovinski embargo uveden je ubrzo posle revolucije na Kubi 1959. godine.

Poglavar Katoličke crkve rekao je da svi Kubanci treba da imaju priliku da "grade društvo širokih horizonata", radi obnove i međusobnog pomirenja.

Papa se prethodno sastao sa liderom kubanske revolucije i bivšim predsednikom Fidelom Kastrom, i održao misu na otvorenom u Havani. Stariji Kastro i papa su tokom kraćeg sastanka "razmenili ideje" u veoma prijatnoj atmosferi, izjavio je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Njih dvojica su se našalili na račun svojih godina, pošto Benedikt ima 84, a Kastro 85,

Fidel Kastro se vraća Bogu

a bivši kubanski vođa potom se interesovao o papinim poslovima. Papa Benedikt mu je opisao svoju službu, pričao o putovanjima po inostranstvu i izrazio zadovoljstvo povodom toplog prijema na Kubi. Njih dvojica potom su razgovarali o nesposobnosti nauke da reši sve izazove u budućnosti.

Kastro je rekao mu je drago što su papa Jovan Pavle Drugi i Majka Tereza proglašeni za svece jer su "oboje učinili mnogo za Kubu, naročito Majka Tereza, koja je posvetila život najsiromašnijima".

Papa se založio da Katolička crkva dobije veću ulogu na Kubi i da Veliki petak bude proglašen za državni praznik.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.03.2012. 16:55
Otkrice se jednoga dana sta je sve vatikan radio!
Četvrtak 29.03.2012. 16:55
Одлично питање! Јер овај човек кога ословљавају са Папа римски издаје се за наследника Ап. Петра присвајајући титулу Божијег Намесника лицемерно тврдећи да је Слуга слугу Господњих, а у пракси је делатни клон сатане и човекоубица у сваком погледу. Стварно шта овај човек ради? Сеје зло и лицемерство свугде где се појави заједно са свим оним проданим душама међу праволсавним епископима који му се додворују и за шаку злата, власти или части издају Христа Богочовека!
Četvrtak 29.03.2012. 17:58
Sveti otac papa je kroz istoriju naredjivao... Spaljivanje na lomacama toboz vestica Krstaske ratove u kojima se bas ginulo Nasilno pokatolicavanje od afrike do srba itd Sakrivao ustase koje su uz pomoc Vatikana prebele u Argentinu.. Podrzavao genocid nad srbima u NDH ITD... A gle cuda...nigde optuznice po komandnoj odgovornosti.... Osvestite se srbi....ne mi na portalu...nego ovi tzv evropejci---- NEKO JE PRE PAR DANA REKAO SJAJNU ISTINU! EVROPSKA UNIJA JE NAJUSPESNIJI PROJEKAT VATIKANA!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online