Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 16.03.2012.
08:09
Pressonline A

"Takve krike u životu nismo čuli"

"Kada smo stigli na mesto nesreće, prva stvar koju smo čuli bili su krici dece, ostali smo skamenjeni i trebalo nam je vremena da se trgnemo i počnemo da spasavamo mališane iz autobusa", izjavio je Alan Ritine, jedan od spasilaca koji su među prvima stigli u tunel gde se dogodila katastrofalna saobraćajka u kojoj je poginulo 28 osoba, od kojih 22 dece, a još 24 mališana je povređeno.

Autobus posle nesreće u kom su  se nalazila deca
 

- Radim ovaj posao već 20 godina, ali ova tragedija je gora od bilo čega što možete da zamislite. To je strahota koju ne mogu da opišem rečima. Krvi je bilo svuda, deca koja su ostala zarobljena u olupini vrištala su i plakala... Bilo je užasno, svi smo bili u šoku iako smo iskusni u ovom poslu - rekao je Ritine.

Vozačeva žena: Znala sam

Supruga jednog od vozača autobusa je vest o nesreći i pogibiji svog muža saznala preko interneta.
- Uvek pre nego što bi krenuo na put poslao bi mi poruku. Međutim, to se ovog puta nije desilo. Kada sam se u pola noći probudila i videla da i dalje nema SMS poruke, postala sam nervozna i uplašena. Potom sam na internetu videla šta se dogodilo - ispričala je belgijskoj novinskoj agenciji supruga jednog od vozača. Ona je juče zajedno s porodicama nastradalih doputovala u Švajcarsku.

Prema pisanju švajcarskog "Blika", na mesto nesreće pre spasilaca stigao je belgijski bračni par Erik i Marjana van Malderen.


- Bilo je strašno. Vozili smo se kroz tunel i odjednom ugledali decu nasred puta. Mahala su da bi nas zaustavila. Tada smo videli užas: uništeni autobus. Izašli smo iz automobila i našli se u paklu. Deca su vrištala, neka su pokušavala da iskoče iz olupine. Kroz prozore autobusa videli smo malena nepomična tela. Krvi je bilo svuda - šokantan je opis Belgijanca.

Troje kritično

Erik van Malderen kaže da su njegova supruga i on izbavili troje dece iz zadnjeg dela autobusa.


- Pružili smo prvu pomoć mališanima. Pokušali smo da oslobodimo još dece, ali nismo uspeli da dođemo do njih jer su bila dosta visoko, na spratu autobusa. Nedugo zatim stigli su spasioci - kaže Erik.


Od 24 povređena mališana troje se i dalje nalazi u kritičnom stanju, dok su ostala deca van životne opasnosti. Većina dece koristila je sigurnosne pojaseve, ali su istražitelji rekli da je udarac bio toliko jak da su bile male šanse da se spreči smrtni ishod.

Odšteta 220.000 evra

- U slučajevima u kojima je to moguće tela će biti pokazana članovima porodice. U nekim slučajevima to je nemoguće, jer su tela previše unakažena u udesu - rekao je portparol policije Žan-Mari Borne.
Prema pisanju belgijskih portala, porodice žrtava saobraćajne nesreće dobiće najmanje po 220.000 evra odštete.

 


U međuvremenu, oko 100 članova porodica stradalih koji su doputovali u Ženevu iz Belgije prevezeno je autobusima u kanton Vale. Neki su počeli da obilaze povređenu decu u bolnici u Sionu. Roditelji dece koja su poginula dobili su pomoć psihologa kako bi otišli u mrtvačnicu u Sionu gde su identifikovali tela.

Najmanje 28 osoba, među kojima 22 dece, poginulo je kada je autobus sa belgijskim đacima, koji su se vraćali kući sa skijanja, udario u zid tunela na jugu Švajcarske.

POVEZANE VESTI

Petak 16.03.2012. 08:31
Ovo je velika tragedija nije sporno,ali ovoliki medijski prostor u svim novinama ne razumijem.Kada oni ubiju nedužnu djecu i žene po Iraku,Afganistanu itd itd onda niko ništa.I ovde važi dvojni standard.Žalosno ali je tako.
Petak 16.03.2012. 11:48
Nismo dzabe nebeski narod...zalimo decu..nije nam bitna nacija.. Da su i oni takvi....ee....
Petak 16.03.2012. 11:28
Dali bi roditelji 220 milijardi samo da su im deca ziva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online