Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 05.03.2012.
19:54
Vestionline A

Lukašenko Vesterveleu: Bolje diktator nego gej

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji je na vlasti još od 1994. godine, odbrusio je Gvidu Vesterveleu, nemačkom ministru spoljnih poslova zbog njegove izjave da je "nedopustivo za nas Evropljane da gledamo kršenje ljudskih i građanskih prava u Belorusiji. To je poslednja diktatura Evrope".

Prepucavanje na međunarodnom nivou: Lukašenko i Vestervele

Lukašenko je Evropu optužio da širi histeriju pošto je i Evropski parlament predložio da se toj državi uskrati organizacija Svetskog prvenstva u hokeju na ledu 2014. godine.

"Kad sam ga čuo - šta god da on jest, gej ili lezbijka - kako priča o diktaturi, pomislio sam: 'Bolje je biti diktator nego gej", izjavio je Lukašenko.

Naime, Evropska unija je Belorusiji krajem februara dodatno postrožila sankcije koje traju, premda variraju po intenzitetu, već decenijama. Prema rečima visoke predstavnice EU ketrin Ešton, EU smatra da se u Belorusiji krše ljudska prava i osnovne slobode, a prigovara se i zabranjivanje i hapšenje opozicije, ograničavanje Interneta i nameštanje izbora.

Belorusija je na strožije sankcije odgovorila povlačenjem svojih ambasadora iz Varšave i Brisela. EU je posle toga, krajem februara, povukla sve ambasadore zemalja članica iz Minska. Zatim su ukinute vize za 21 visokog zvaničnika Belorusije i zamrznuta beloruska imovinu u bankama u zemljama EU.


O Lukašenku kao "poslednjem diktatoru u srcu Evrope" govori se i u SAD-u. To je prvo rekla bivša državna sekretarka Kondoliza Rajs, a istu retoriku nastavio je i predsednik Barak Obama.

Belorusija je jedna od poslednjih zemalja u svetu s jakim socijalističkim sistemom. Vlast se već 20 godina snažno opire privatnom kapitalu u vitalnim granama industrije (poljoprivreda, energetika, telekomunikacije) koje su ostale u rukama države, a nezaposlenost je ispod jedan posto.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.03.2012. 19:59
Lukašenko Vesterveleu: Bolje diktator nego gej Covek je 100% u pravu.A sta je koga briga kako je u tudjoj kuci?
Ponedeljak 05.03.2012. 20:46
kamo sreće da smo mi u tom sistemu diktature gde je nezaposlenost ispod 1%, sad imamo "demokratiju" sa perfidno kontrolisanim medijima i političkom scenom takodje perfidno kontrolisanom spolja tako da se samo smenjuju njihovi igrači. posle 5 oktobarskog "oslobodjenja" dobili smo gomilu gladnih bezočnih hijena koji razvlače i pljačkaju ovu našu lepu Srbiju sve to uz onaj poznati hijenin smeh.Iza ovakvih demokrata ostala je devastirana zemlja očajni ljudi bez posla na ivici gladi i samoubistva, kao šlag na ovu usranu tortu dolaze nam nekakvi beskrvni slovenci i nemački pederčići da nam drže lekcije,da ne pričam o Kosovu.Kako bilo sami smo krivi jer trpimo.Lukašenko Kralju.
Ponedeljak 05.03.2012. 20:08
Е, нека си му рекао....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online