Ponedeljak 05.03.2012.
19:54
Vestionline

Lukašenko Vesterveleu: Bolje diktator nego gej

Prepucavanje na međunarodnom nivou: Lukašenko i Vestervele

Lukašenko je Evropu optužio da širi histeriju pošto je i Evropski parlament predložio da se toj državi uskrati organizacija Svetskog prvenstva u hokeju na ledu 2014. godine.

"Kad sam ga čuo - šta god da on jest, gej ili lezbijka - kako priča o diktaturi, pomislio sam: 'Bolje je biti diktator nego gej", izjavio je Lukašenko.

Naime, Evropska unija je Belorusiji krajem februara dodatno postrožila sankcije koje traju, premda variraju po intenzitetu, već decenijama. Prema rečima visoke predstavnice EU ketrin Ešton, EU smatra da se u Belorusiji krše ljudska prava i osnovne slobode, a prigovara se i zabranjivanje i hapšenje opozicije, ograničavanje Interneta i nameštanje izbora.

Belorusija je na strožije sankcije odgovorila povlačenjem svojih ambasadora iz Varšave i Brisela. EU je posle toga, krajem februara, povukla sve ambasadore zemalja članica iz Minska. Zatim su ukinute vize za 21 visokog zvaničnika Belorusije i zamrznuta beloruska imovinu u bankama u zemljama EU.


O Lukašenku kao "poslednjem diktatoru u srcu Evrope" govori se i u SAD-u. To je prvo rekla bivša državna sekretarka Kondoliza Rajs, a istu retoriku nastavio je i predsednik Barak Obama.

Belorusija je jedna od poslednjih zemalja u svetu s jakim socijalističkim sistemom. Vlast se već 20 godina snažno opire privatnom kapitalu u vitalnim granama industrije (poljoprivreda, energetika, telekomunikacije) koje su ostale u rukama države, a nezaposlenost je ispod jedan posto.

2024 © - Vesti online