Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 02.03.2012.
18:33
Vestionline A

Sprava koja ućutkuje čoveka

ACTA, PIPA, sporazumi, zakoni, dekreti i uredbe kojima je cilj da ograniče slobodu govora izgleda da su prekomerno rasipanje energije i vremena kada na svetu postoji sprava koja može da ućutka čoveka. Da, nije šala, ovako nešto su izumela dvojica japanskih naučnika.

Uz pomoć ove sprave govorite vi i vaš eho

Osim što se brojne korporacije, Vlade i mnoge sumnjive institucije neprestano bore da ograničile slobodu običnih građana, japanski naučnici su smislili spravu koja vas može doslovno ućutkati i tako pogaziti jedno od osnovnih ljudskih prava.

Sprava navodno funkcioniše tako što snima govor i prenosi ga uz odlaganje od 0,2 sekunde, što navodno onemogućava čoveka da nastavi da priča. Iako Kazutaka Kurihara i Koji Cukada, pronalazači ove naprave, tvrde da je napravljena u plemenite svrhe, nekako smo skeptični. Naime, njihova je ideja da šum u komunikaciji stvara velike poteškoće u rešavanju problema.

Na primer, u konstruktivnoj raspravi je potrebno da svi učesnici iznesu svoje mišljenje i čuju tuđe. Ali, ako je u komunikaciji mnogo upadanja u reč, pričanja u isto vreme i sličnih stvari koje ometaju normalnu komunikaciju, konstruktivna rasprava je onemogućena.

Zbog toga naučnici misle da će ovaj izum, koji ima moć da ućutka nekoga, doprineti uspostavljanju dijaloga i pomoći u rešavanju problema, kako onih svakodnevnih, tako i onih globalnih.

Naravno, kada bi se sprava našla u rukama onih kojima je cilj samo da ograniče slobodu govora, stvar bi krenula u sasvim suprotnom pravcu. Ovaj koncept ima i mnogo drugih problema, kao što je činjenica da je najveći problem neuspešne komunikacije što barem jedna strana ne želi da sluša ili jednostavno nije spremna na kompromis.

Pri tom, tvrdoglavi i arogantni ljudi koji znaju da narušavaju uspešnu komunikaciju često mnogo vole svoj glas pa sumnjamo da će ih zvuk vlastitog glasa, pa čak i s kašnjenjem od 0,2 sekunde, omesti. Dobra stvar je što naučnici tvrde da sprava nema nikakvih drugih nuspojava ili štetnih učinaka.

Petak 02.03.2012. 20:07
NAVODNO POSTOJE ISTRAZIVANJA GDE SE POMOCU NMRI I SPECIJALNE ELEKTROENCEFALOGRAFIJE MOGU MAPIRATI DELOVI MOZGA PRI ODREDJENIM RADNJAMA,MISLIMA...NAS MOZAK KOMUNICIRA POMOCU ELEKTRICNIH SIGNALA,A ELEKTRICNI SIGNALI SE MOGU DETEKTOVATI!?! POSTOJE CITAVI INSTITUTI KOJI SE BAVE LJUDSKIM PONASANJEM...NAJVISE U AMERICI!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online