Petak 02.03.2012.
18:33
Vestionline

Sprava koja ućutkuje čoveka

Uz pomoć ove sprave govorite vi i vaš eho

Osim što se brojne korporacije, Vlade i mnoge sumnjive institucije neprestano bore da ograničile slobodu običnih građana, japanski naučnici su smislili spravu koja vas može doslovno ućutkati i tako pogaziti jedno od osnovnih ljudskih prava.

Sprava navodno funkcioniše tako što snima govor i prenosi ga uz odlaganje od 0,2 sekunde, što navodno onemogućava čoveka da nastavi da priča. Iako Kazutaka Kurihara i Koji Cukada, pronalazači ove naprave, tvrde da je napravljena u plemenite svrhe, nekako smo skeptični. Naime, njihova je ideja da šum u komunikaciji stvara velike poteškoće u rešavanju problema.

Na primer, u konstruktivnoj raspravi je potrebno da svi učesnici iznesu svoje mišljenje i čuju tuđe. Ali, ako je u komunikaciji mnogo upadanja u reč, pričanja u isto vreme i sličnih stvari koje ometaju normalnu komunikaciju, konstruktivna rasprava je onemogućena.

Zbog toga naučnici misle da će ovaj izum, koji ima moć da ućutka nekoga, doprineti uspostavljanju dijaloga i pomoći u rešavanju problema, kako onih svakodnevnih, tako i onih globalnih.

Naravno, kada bi se sprava našla u rukama onih kojima je cilj samo da ograniče slobodu govora, stvar bi krenula u sasvim suprotnom pravcu. Ovaj koncept ima i mnogo drugih problema, kao što je činjenica da je najveći problem neuspešne komunikacije što barem jedna strana ne želi da sluša ili jednostavno nije spremna na kompromis.

Pri tom, tvrdoglavi i arogantni ljudi koji znaju da narušavaju uspešnu komunikaciju često mnogo vole svoj glas pa sumnjamo da će ih zvuk vlastitog glasa, pa čak i s kašnjenjem od 0,2 sekunde, omesti. Dobra stvar je što naučnici tvrde da sprava nema nikakvih drugih nuspojava ili štetnih učinaka.

2024 © - Vesti online