Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 01.03.2012.
15:43
Smedia A

Najkorumpiraniji svetski lideri

Nekadašnji predsednici Haitija, Indonezije, Filipina, Zaira, Nigerije, Perua i Nikaragve imali su "čeličnu pesnicu", ali i "lepljive prste". Pogledajte koliko su naplatili svoje "služenje narodu"!

Najkorumpiraniji lideri na svetu
 

Borba protiv korupcije deo je svakog modernog društveno-političkog sistema. Mnoge siromašne države sveta imale su problem korumpiranih lidera, koji su se debelo obogatili na račun države.

Pogledajte koji svetski lideri su najviše “potkradali” džavnu kasu i narod koji su "vodili u bolje sutra".

Suharto, drugi po redu predsednik Indonezije smatra se jednim od najbogatijih političkih lidera u istoriji. Čovek koji je na čelu Indonezije bio pune 32 godine (od 1967. do 1998.), na svom bankovnom računu je imao između 15 i 35 milijardi dolara, ali i narodnu ozlojađenost. Naime, kako je počinio mnoge zločine, progonio Kineze i cenzurisao štampu, završetak njegove višedecenijske vlasti – narod je dočekao sa ogromnim "suzama radosnicama".

Malo siromašniji bio je filipinski diktator Ferdinand Emanuel Edralin Markos, koji je na čelu države bio 21 godinu (od 1965. do 1986.). Iako je za vreme svog mandata doveo do infrastrukturnog napretka i ekonomskih reformi, Markos je ostao upamćen po masovnoj korupciji, despotizmu, političkim represijama i nasilju nad ljudskim pravima. Uspeo je da “zaradi” između pet i 10 milijardi dolara. Otkriveno je da su on i njegova žena čitave milijarde dolara sklonili u SAD, Švajcarsku i druge države.

Pet milijardi dolara "osvanulo" je na računima Mobuta Sese Sekoa, nekadašnjeg prvog čoveka Zaira. Od je od 1965. do 1997. izgradio jak autoritaran režim i osmislio kako da uveća svoj bankovni konto. Bio je čuven po enormnom ličnom bogaćenju na račun ekonomije i eksploatacije resursa svoje zemlje. Po ovome je Mobutu Sese Seko najkorumpiraniji političar u istoriji Afrike.

Istu cifru "pribavio" je i nigerijski vojni diktator i političar Sani Abahu, koji je imao mandat od 1993. do 1998. godine.

Na listi najkorumpirnijih lidera je i Žan Klaudi Duvalier, zvani Bejbi Dok. Bio bio je predsednik Haitija punih 15 godina, koliko je trajala njegova strašna diktatura. Uprkos surovom zavođenju "reda i mira", Duvalijer nije gubio vreme, te je na svom računu “uštedeo” između 300 i 800 miliona dolara.

Mesto na listi političara "lepljivih prstiju" obezbedio je i bivši peruanski predsednik Alberto Fujimori. On je za deceniju svoje vlasti "zaradio" 600 miliona dolara. Ipak, novac mu je došao glave; Fujimori je optužen za 21 krivično delo, među kojima su korupcija i politička odgovornost zbog ubistva 25 ljudi i jednog deteta, koja su početkom 1990-ih izvršili tzv. odredi smrti. Ipak, Peruanci ga pamte po dobrim stranama - brojnim školama koje je podigao i padu inflacije.

Da nisu samo predsednici skloni lakom i brzom bogaćenju, pokazuje i primer Pavla Ivanoviča Lazarenka, nekadašnjeg premijera Ukrajine, koji se od 2006. nalazi u američkom zatvoru na izdržavanju kazne. Lazarenko je optužen za korupciju i pranje novca tokom svog mandata od 1996 do 1997. godine. Spekuliše se da je sa premijerskog mesta otišao bogatiji za 200 miliona dolara.

U korumpirane lidere uvršćen je i Hose Arnoldo Aleman Lakajo, 81. predsednik Nikaragve. Sa 100 miliona dolara na računima, Aleman nije dugo “odolevao” ruci pravde, pa je 2002. optužen na 20 godina zatvora zbog korupcije i pranja novca. Aleman je na poziciji predsednika bio od 1997. do 2002. godine.

Na začelju liste najkorumpiranijih svetskih lidera našao se predsednik Filipina Džozef Erap Ejerkito Estrada. On je oštetio državni budžet za 80 miliona dolara. Estrada je popularnost stekao kao glumac, sa čak 100 snimljenih filmova, ali mu očigledno glumačka slava i novac nisu bili dovoljni.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.03.2012. 15:47
Овој листи треба додати и све наше представнике власти.Верујем да би многе познате са ове листе засенили.
Četvrtak 01.03.2012. 20:32
Svi su oni za Mila "male mace" !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online