Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 22.02.2012.
18:58
Vestionline A

Italijani prodaju ostrva, Španci metro, a Grci sve sem Akropolja

Dužnička kriza koja već četiri godine pritiska većinu evropskih zemalja, prinudila je vlasti da nagomilane dugove vraća prodajom državne imovine. Kako bi pokrili javni dug od 160 odsto bruto društvenog proizvoda Grci će pokušati da prodaju svu "porodičnu srebrninu", odnosno sve sem Akropolja. A on će otići u najam. Španci razmišljaju da prodaju metro u Madridu, Italijani će prodavati plaže, tvrđave pa čak i ostrva kako bi se isplatio nacionalni dug. Čak i Austrija, koja nije previše zadužena, planira da proda svoje dve planine.

1. Irska - Na prodaju i rasni konji

Irski prestižni poniji i trkački konji naći će se na dobošu

Irska je najavila da će prodati državnu imovinu, deonice u nacionalnim kompanijama uključujući i energetski sektor i nacionalnu aviokompaniju "Aer Lingus", kao i šumarske firme i prestižni "National Stud", ergelu rasnih konja, vrednu skoro milijardu evra.

Prodajom gasne kompanije "Gais", irska vlada planira da zaradi 2,5 milijardi evra. Vlada je prošle nedelje potvrdila “veliki interes” za "Aer Lingus" u kojem prodaju svoj udeo vredan 123 miliona evra. Irska je treća najzaduženija zemlja evrozone i duguje 108,1 odsto svog BDP-a.

2. Portugal - Kinezi i Omanci kupili energetiku

Legendarni lisabonski tramvaj za sada zaštićen prodaje

Portugal je već počeo rasprodaju svog energetskog sektora. Udeo u nacionalnoj energetskoj kompaniji "Energias de Portugal", vredan više od pola milijarde evra, Portugalci su prodali kompaniji "Oman Oil". Udeo vredan osam milijardi evra, odnosno 21 odsto u "Energias de Portugal", otkupila je kineska kompanija "Three Gorges Corporation". Portugalci na prodaju nude još mnogo što-ša, ali je za sada od prodaje zaštićen jedino istorijski lisabonski tramvaj. Portugal duguje 101, odsto BDP-a.

3. Španija - Na dobošu lutrija, metro, voda...

I madridski metro ode na doboš

Španci planiraju da prikupe nekoliko milijardi evra od privatizacije dela španske nacionalne lutrije. Vlada prodajom manjinskog udela u gradskom Vodovodu u Madridu planira da zaradi 3,5 milijardi evra. Kupca traži i Metro u Madridu - za podzemnu železnicu u španskoj prestonici očekuju da će dobiti dve milijarde evra. Ipak, Španija nije previše zadužena ("svega" 69,6 odsto BDP-a), ali ova zemlja ima problema s budžetskim deficitom koji je gotovo 7% BDP-a i najvećom nezaposlenošću u EU (skoro 25%).

4. Finska - Prodali kuću Deda Mraza u Laponiji

Država privatizovala i Deda Mrazovu kuću

Finska je prodala svoj udeo u park-kući Deda Mraza, jer nije bila isplativa. Država je svoj udeo od 32 odsto u Deda Mrazovoj kući, koja se nalazi u Santa parku u Laponiji, prodala lokalnim investitorima jer je proizvodila gubitke. Oni su takođe otkupili deonice koje je imao grad Rovaniemi kao i udeo u turističkoj agenciji “Lapin Matkailu”, čime su postali vlasnici 56 odsto udela u toj državnoj firmi. Finska nema problema ni s dugom ni deficitom.

5. Austrija - Pošto planina? 60.000 € komad!

Cela planina za samo 60.000 evra

Austrijska vlada suočila se s protestima u junu prošle godine kada je na prodaju ponudila dve planine za ukupno 121.000 evra. Lokalno protivljenje planu za prodaju planine Roskop visoke 2.600 metara i Grose Kinigat (2.700 m) prisililo je vladu u Beču da odloži prodaju alpskih prirodnih resursa. Međutim, ministar financija je najavio da će planine pokušati da proda u bliskoj budućnosti. Austrija je jedna od zemalja koja se najbolje prilagodila globalnoj krizi, a ni spoljni dug (72,2 odsto BDP-a), ni deficit (3,4 odsto) ne iskaču previše iz strogih okvira koje je propisala EU.

6. Grčka - Privatizacijom će prikupiti 50 milijardi evra

Akropolj ima sreću da je toliko star, pa će ići samo u najam

Grčka vlada će prodajom državne imovine vredne 50 milijardi evra pokušati da se izvuče iz dužničkog ropstva. Na prodaji su atinski i preostalih 38 grčkih aerodroma, državne naftne i gasne kompanije, luke u Solunu i Pireju, Helenska poštanska banka, autoputevi, 35 velikih zgrada u državnom vlasništvu... Prodaće se i delovi obale na ostrvu Krf i, navodno, brojni drugi delovi slikovite grčke obale. Prodaje se gotovo sve, a samo bi Akropolj mogao da ode u najam. Grčki dug popeo se na 360 milijardi evra, što je više od 162 odsto BDP-a.

7. Italija - Rim prodaje sve, čak i zlatne rezerve

I slikovita ostrva na jugu odoše na doboš

Italijanska vlada je još 2010. godine počela da rasprodaje 9.000 objekata, plaža, tvrđava, čak i ostrva, kako bi mogao da se isplati nacionalni dug. Ovom prodajom želi da prikupi više od četiri milijarde evra. Već je prodato nekoliko venecijanskih palata. Dosta novca prikupljeno je i prodajom prava za oglašavanje na Koloseumu, a Rim razmišlja i o prodaji zlatnih rezervi. Italija je posle Grčke druga najzaduženija zemlja Evropske unije (120,5 odsto BDP-a).

POVEZANE VESTI

Sreda 22.02.2012. 19:00
A Srbi poklanjaju...
Sreda 22.02.2012. 19:03
Simpatično je što su Finci prodali kuću Deda Mraza. Sve je na prodaju, čak i kuća izmišljenog lika.
Sreda 22.02.2012. 19:07
Jadna im majka...a od nas se očekuje da prodamo Kosovo zarad te propale EU. Nikad, pa ni tad.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online