Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 21.02.2012.
03:28
S. Princip - Vesti A

Galama o Srebrenici, muk o Jasenovcu

U Parlamentu Australije, uprkos tome što su neki mediji tako objavili, prošle nedelje nije usvojena rezolucija, nego poslanička inicijativa o Srebrenici. Takođe, nije prošao ni prošlogodišnji predlog da se u istom Parlamentu obeležava 11. jul kao dan sećanja na žrtve Srebrenice. Ono što je usvojeno, jeste zaključak koji doslovno glasi da "godišnjica srebreničkog genocida treba da služi kao vreme podsećanja na žrtve".

Bez usvojene rezolucije u Parlamentu Australije
 


Pre ovog glasanja, u novembru prošle godine, kao što su "Vesti" pisale, član Parlamenta iz Melburna Majkl Denbi podneo je originalni predlog kojim bi se, rezolucijom o Srebrenici, u Parlamentu obeležavala "godišnjica od događaja u kojima su snage bosanskih Srba ubile više od 7.000 bosanskih muslimana, muškaraca, a nakon zauzimanja Srebrenice, jula 1995. godine".

U tom predlogu, takođe, navedeno je da su "dela počinjena u Srebrenici imala specifičan cilj da unište deo, grupu muslimana iz Bosne i Hercegovine".


"To je bio čin genocida koji su počinili članovi vojske Republike Srpske u Srebrenici i

Doprinos uglednog Arnauta

 

Vijeće bh. organizacija navodi da je "čin usvajanja rezolucije bio samo posljednja karika u dvogodišnjim diplomatskim aktivnostima i lobiranjima koja je pokrenulo i vodilo Vijeće bh. organizacija Australije. Posebnu zahvalu i ogromno priznanje Vijeće upućuje ambasadoru BiH u Kanberi dru Damiru Arnautu koji je osim diplomatskog lobiranja i pomaganja da rezolucija uđe u raspravu u parlament, učinio velike napore u vezi sa pripremom teksta rezolucije koju je upravo dr Arnaut kao ugledni i svjetski priznati pravnik finalizirao i dao joj završni pečat".

oko nje oko 13. jula 1995. godine", navedeno je dalje uz napomenu da je "ove nalaze potvrdio Međunarodni sud pravde i Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji".


Nakon podnošenja predloga i debate u kojoj je gospodina Denbija podržalo više članova Parlamenta, mahom iz Laburističke partije, reagovala je i ovdašnja srpska zajednica o čemu su "Vesti" takođe iscrpno izvestile.


U to vreme, više Srba pojedinaca i srpskih organizacija obratilo se pojedinačno članovima Parlamenta sa upozorenjem da bi usvajanje ovakvog dokumenta značilo "prenošenje balkanskog konflikta u multikulturnu Australiju". Takođe je, uz sva ostala, postavljeno i pitanje zašto, na primer, Australija ne beleži zločine nad drugim narodima, kao što je bio logor u Jasenovcu.


Kada je, posle letnje pauze, predlog opet stavljen na dnevni red, ponovo se sa protestima članovima parlamenta obratilo više srpskih organizacija. Nakon što je izmenjeni predlog prihvaćen, Vijeće bh. zajednica Australije označilo je dan glasanja u parlamentu, prošli četvrtak, kao "dan koji će ući u historiju Australije".
Među onima, međutim, koji nisu pozdravili ovo glasanje, bili su i Srbi za pravdu i demokratiju koji su Laburističkoj partiji zapretili bojkotom srpskih glasača.
U ovom trenutku još nije jasno na koji način, gde i ko će u Australiji obeležavati dan sećanja na žrtve Srebrenice.


U narednim brojevima, "Vesti" će pratiti reagovanja na "balkansku odluku" Australijskog parlamenta.
 

Jednostran pristup ratu u Bosni

 

"Ako je Laburistička partija odlučila da aktivno deluje protiv srpskih interesa, onda ona treba da očekuje konsekvence od birača u Blektaunu, Liverpulu i Ferfildu, kao i drugim australijskim izbornim područjima", navodi se u saopštenju Srba za pravdu i demokratiju. Ova organizacija takođe poziva "sve zabrinute srpske glasače da idu i traže sastanak sa lokalnim članom vlade i jasno im iznesu svoju ličnu zabrinutost zbog jednostranog predstavljanja bosanskog građanskog rata i potrebe da se poštuju sve žrtve tog konflikta".


"Ovaj predlog uveo je presedan i za druge zajednice u Australiji da Australijski parlament koriste protiv drugih zajednica i nastave konflikt. To nije u australijskom interesu", poručeno je uz ostalo.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.02.2012. 05:10
Svi napali na tu Srebrenicu gde su Srbi navodno ubili 7000 muslimana a niko ne pominje Ruandu koja je se desila samo 1godinu pre navodnog zlocina u Srebrenici. Meni stvarno nije jasno kako tih 7000 navodno ubijenih muslimana zasluzuje vise price nego 800 000 do 1000000 ljudi ubijenih u Ruandi.
Utorak 21.02.2012. 05:17
Australija je americki satelit,oni okom ovi skokom.Nasi su najvise glasali za Laburiste,i nadam se da im vise nece dati ni jedan glas,a ni ovi drugi po istom pitanju nisu nista bolji,jer preuzimaju gotova americka misljenja i deluju u istom pravcu,i guraju nos u svaki sukob sirom sveta.
Utorak 21.02.2012. 07:29
Da nije bilo Srbije Evropa bi bila Turska provincija. Mnoge stvari se zaboravljaju radi tudjih interesa i lobiranja...Muslimani su vrsili zlocine, pokolje, silovanja, genocid... nad Srbima tokom II SR i devedesetih godina ali zapad zbog svojih interesa i jednostranog pogleda zapad to ignorise. Postavlja se pitanje dokle. Sve ce to jednog dana izaci na povrsinu ali ce biti kasno jer su Srbima vec pricinjena velika nepravda...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online