Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 17.02.2012.
07:09
A

Američki obaveštajci: Iran može da uzvrati napad

Šefovi američkih obaveštajnih službi ocenili su da bi Iran, ako bude napadnut zbog svog nuklearnog programa, mogao da uzvrati blokadom Ormuskog prolaza i raketnim napadima na snage SAD ili njenih saveznika na Bliskom istoku.

Iranci tvrde da atomski program razvijaju u mirnodopske svrhe
 


 

U svedočenju pred Odborom Senata za oružane snage, šef Odbrambene obaveštajne agencije Ronald Bardžis rekao je da je malo verovatno da Iran započne ili namerno isprovocira sukob.

Američki obaveštajci svedočili su u Kongresu, dok raste strahovanje da bi Izrael mogao napasti Iran da bi onemogućio njegov nuklearni program, ali i da bi uzvratio za napade na svoje diplomate u Tajlandu, Indiji i Gruziji za koje Tel Aviv optužuje Teheran.

Bardžis i direktor Nacionalne obaveštajne službe Džejms Kleper rekli su da ne veruju da je Izrael odlučio da napadne Iran. S druge strane, ministar odbrane Leon Paneta rekao je u Odboru Predstavničkog doma, da obaveštajni podaci pokazuju da Iran nastavlja obogaćivanje uranijuma, ali da još nije odlučio da nastavi razvijanje nuklearnog oružja.

Paneta koji je ranije bio na čelu obaveštajne službe CIA, rekao je da su SAD otvorene za pregovore kako bi se našlo diplomatsko rešenje za iranski nuklearni program, ali da su za Vašington moguće i sve ostale opcije. Zapad, na čelu sa SAD, optužuje Iran da razvija nuklearni program da bi gradio atomsko oružje, dok Teheran to negira i tvrdi da program ima civilne svrhe - proizvodnju struje.

Kleper je rekao da je "tehnički izvodivo" da Iran napravi nuklearno oružje za godinu ili dve, ako tamošnje vođstvo to odluči, ali da to, "praktično, nije verovatno". Visoko rangirani obaveštajci su svedočili u Kongresu dok mnogi američki poslanici vrše pritisak na administraciju predsednika Baraka Obame da preuzme oštre korake prema Iranu, dovodeći u pitanje efikansnost diplomatskih i ekonomskih sankcije režimu u Teheranu.

Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner rekao je novinarima da zarad Izraela i umerenih arapskih država, SAD treba da preduzmu dalje korake i da je "potpuno neprihvatljvo" da Iran razvija atomsko oružje.

POVEZANE VESTI

Petak 17.02.2012. 09:23
da....a izvestaji Americkih obavestajaca su poslednjih decenija.....šta? Smejurija politicki ofarbana i pripremljena za medije koji treba da opravdaju profesionalne ubice da rade svoj posao...i naivno i jadno i uvek isto....ali se moze tak kad si jak...samo do kada....
Sreda 07.03.2012. 09:49
dace bog da se odupru imperiji zla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online