Petak 17.02.2012.
07:09

Američki obaveštajci: Iran može da uzvrati napad

Iranci tvrde da atomski program razvijaju u mirnodopske svrhe
 


 

U svedočenju pred Odborom Senata za oružane snage, šef Odbrambene obaveštajne agencije Ronald Bardžis rekao je da je malo verovatno da Iran započne ili namerno isprovocira sukob.

Američki obaveštajci svedočili su u Kongresu, dok raste strahovanje da bi Izrael mogao napasti Iran da bi onemogućio njegov nuklearni program, ali i da bi uzvratio za napade na svoje diplomate u Tajlandu, Indiji i Gruziji za koje Tel Aviv optužuje Teheran.

Bardžis i direktor Nacionalne obaveštajne službe Džejms Kleper rekli su da ne veruju da je Izrael odlučio da napadne Iran. S druge strane, ministar odbrane Leon Paneta rekao je u Odboru Predstavničkog doma, da obaveštajni podaci pokazuju da Iran nastavlja obogaćivanje uranijuma, ali da još nije odlučio da nastavi razvijanje nuklearnog oružja.

Paneta koji je ranije bio na čelu obaveštajne službe CIA, rekao je da su SAD otvorene za pregovore kako bi se našlo diplomatsko rešenje za iranski nuklearni program, ali da su za Vašington moguće i sve ostale opcije. Zapad, na čelu sa SAD, optužuje Iran da razvija nuklearni program da bi gradio atomsko oružje, dok Teheran to negira i tvrdi da program ima civilne svrhe - proizvodnju struje.

Kleper je rekao da je "tehnički izvodivo" da Iran napravi nuklearno oružje za godinu ili dve, ako tamošnje vođstvo to odluči, ali da to, "praktično, nije verovatno". Visoko rangirani obaveštajci su svedočili u Kongresu dok mnogi američki poslanici vrše pritisak na administraciju predsednika Baraka Obame da preuzme oštre korake prema Iranu, dovodeći u pitanje efikansnost diplomatskih i ekonomskih sankcije režimu u Teheranu.

Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner rekao je novinarima da zarad Izraela i umerenih arapskih država, SAD treba da preduzmu dalje korake i da je "potpuno neprihvatljvo" da Iran razvija atomsko oružje.

2024 © - Vesti online