Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.01.2010.
16:12
Tanjug A

Države otkazuju narudžbine vakcina protiv H1N1

Svetske vlade kritikovane su zbog trošenja velike sume novca na vakcine protiv novog gripa H1N1, koje sada u mnogim zemljama ostaju neiskorišćene.

Razvijene zemlje otkazuju pošiljke vakcine protiv novog gripa

Nekoliko evropskih vlada pregovara sa farmaceutskim kompanijama o otkazivanju isporuka, vraćanju vakcina ili razmatra njihovu prodaju ili donaciju drugim zemljama koje nisu uspele da ih nabave u prvom talasu gripa, javljaju svetski mediji

Višak vakcina posledica je malog broja ljudi voljnih da se vakcinišu, smanjenog straha od novog gripa, pada broja novih slučajeva zaraze, kao i činjenice da je za imunizaciju dovoljna samo jedna doza vakcine, a ne dve kako je ranije predviđano.

''Novartis'' i ''Sanofil'' pred velikim gubicima

 

Analitičari firme "Morgan Stenli" procenjuju da bi ovaj trend mogao negativno da utiče na zaradu kompanija "Glakso", "Sanofi" i "Novartis", čije su akcije izgubile između 1,6 i 2,2 odsto vrednosti nakon što je objavljena vest iz Francuske.


Krupne farmaceutske kompanije su, navodno, uticale na naučnike i agencije koje se bave javnim zdravstvom da prisile svetske vlade da nabave enormne količine beskorisnih vakcina, koje sada pokušavaju da prodaju ili vrate proizvođačima.



Francuska je naručila 94 miliona doza vakcina od firmi "Sanofi-Aventis", "Glakso Smit Klajn", "Novartis" i "Bakster internešenel", a namerava da otkaže 50 miliona, od kojih je devet već otkazano. Planirano je da se stanovništvo vakciniše iz dva puta, a vakcine su plaćene 675 miliona evra.

Za kupovinu vakcina iz francuskih rezervi zainteresovali su se Katar, koji je kupio 300.000 doza, Egipat, koji namerava da kupi dva miliona vakcina, Meksiko i Ukrajina.

Nemačka, Španija i Švajcarska su, takođe, tražile da im proizvođači isporuče manje vakcina nego što je naručeno, vraćale su neželjene zalihe, ili su, zbog slabe tražnje na domaćem terenu, prodavale vakcinu drugim zemljama.

SAD još nisu donele odluku da li da otkažu deo naručenih vakcina protiv novog gripa ili da deo prodaju drugim zemljama. Interesovanje američkog stanovništva za vakcinu je stabilno, tako da je američka vlada, prema rečima dr En Šuhat, šefa Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti, trenutno koncentrisana na to da se vakciniše što je moguće više građana.

I Hrvatska će otkazati isporuku 1.160.000 doza vakcine od "Novartisa", od milion i po, koliko je naručeno. Do sada je Hrvatima isporučeno 340.000 doza vakcina, a potrošeno samo 10.000.

U ugovoru Hrvatske sa Imunološkim zavodom kao zastupnikom "Novartisa" postoji zaštitna klauzula, kojom je otvorena mogućnost otkazivanja dela vakcina bez finansijske kazne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online