Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.02.2012.
15:53
D. Lukić - Vesti A

Sloboda za "ambasadora Al Kaide"

Velika Britanija žestoko je zaratila sa Evropskim sudom za ljudska prava, posle nedavne odluke ovog Suda da Londonu zabrani izručenje Abu Katade, "ambasadora Al Kaide u Evropi", jordanskom pravosuđu. Afera sa Abu Katadom, razvija se u klasičnu sudsku farsu i preti teškom kompromitacijom britanskog pravosudnog sistema.

Abu Katada, čije je pravo ime, Omar Otman, leži u britanskom zatvoru skoro devet godina, a da protiv njega nije podignuta optužnica ni za jedno delo koje sankcioniše britanski krivični zakonik.

Teolog i imam džamije na severu Londona, Abu Katada, leži u zatvoru Long Lartin u Vorčesteršajeru samo na osnovu procene britanskih obaveštajnih službi da svojim propovedima predstavlja "opasnost po nacionalnu bezbednost".

Abu Katada: Opasnom propovedniku evropsko pravosuđe ne može ništa


 

Za proteklih devet godina Abu Katada je sve vreme bio pod ključem zbog toga što su britanske vlasti čekale okončanje dugog procesa oko njegovog izručenja matičnoj zemlji, Jordanu, gde je optužen za " pripremanje terorističkih akata".

Proces se, na kraju, završio nedavnom odlukom Evropskog suda u Strazburu, po kojoj Abu Katada ne može da bude izručen Jordanu zbog osnovane sumnje da će tamo biti podvrgnut mučenju i da neće imati fer suđenje.


Na jednu farsu (višegodišnji pritvor bez podizanja optužnice) sada se nadovezuje druga farsa: Mada predstavlja "opasnost po nacionalnu bezbednost", Abu Katada mora da bude pušten na slobodu, pa njegovi branioci već presavijaju tabak i spremaju se da podignu tužbu, sa zahtevom za obeštećenje protiv britanske države.


U međuvremenu, sudija u Londonu, koji je doneo presudu o oslobađanju - istina za sada sa oštrim ograničenjem slobode kretanja - naložio je vladi da u roku od tri meseca mora da obezbedi ono što nije mogla za devet godina: Ubedljive garancije Jordana za pošteno suđenje zatvoreniku. U protivnom, propovednik "krstaškog rata" protiv zemlje u kojoj je našao utočište, biće slobodan čovek.

Do tada će, pak, Abu Katada živeti na nepoznatoj adresi, moći će da je napušta dva puta dnevno po jedan sat, a svi posetioci, izuzev supruge i dece, moraće da od policije unapred dobiju dozvolu za posetu. Zabranjen mu je, takođe, pristup internetu i svakoj vrsti elektronskih komunikacija.


Ministarstvo unutrašnjih poslova Britanije zaratilo je sa sudom u Strazburu, traži poništenje presude i najavljuje sudski proces za njeno obaranje. To praktično znači da Abu Katada i dalje ostaje u kućnom pritvoru samo na osnovu procene da predstavlja opasnost za nacionalnu bezbednost i bez obzira što London ne može da pribavi ubedljive garancije od Jordana.

Tajne službe nešto kriju

 

Rodžer Smit, sudija i predsednik uticajnog nacionalnog Foruma za reformu sudstva, sumnja u mogućnost obaranja presude Evropskog suda za ljudska prava: "Problem je da niko do sada nije mogao da Abu Katadu osudi za bilo kakav prekršaj po važećem krivičnom zakoniku. Ako obaveštajne službe znaju za nešto što mi ne znamo, neka izađu na videlo i podignu tužbu".

 

Opet džihad

 

Po većini komentatora u Londonu, sva je prilika da će čovek koji se vodi kao "opasnost za nacionalnu bezbednost" i važi za "ambasadora Al Kaide u Evropi", uskoro biti potpuno slobodan da u svojoj džamiji na severu Londona nastavi da propoveda džihad (sveti rat) protiv "zapadnih krstaša".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online