Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
29
Utorak 18.11.2014.
06:39
Lj. Ivanović - Vesti A

Vučićev šeik goni otporaše

Ujedinjeni Arapski Emirati svrstali su srpsku organizaciju proisteklu iz Otpora na listu terorističkih, što je u najmanju ruku čudno uzevši u obzir odnose Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, tim pre što se organizacija CANVAS našla u društvu Al Kaide, zatim Al Kaide Arabijskog poluostrva, nigerijske Boko Haram i niza islamskih organizacija, pre svega iz zemalja Evropske unije i SAD.

Nenasilna borba: Srđa Popović
 

Za Srbiju, ali i Srđu Popovića, čelnika organizacije CANVAS, moglo bi da bude posebno neprijatno to što je srpski premijer Aleksandar Vučić blizak, pa čak i lični prijatelj sa šeikom UAE. Ostaje da se vidi da li će deblji kraj izvući Srbija koja "toleriše teroriste u šeikovim očima" i najavljeni poslovi sa UAE, poput Beograda na vodi ili kupovine poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini, ili će štetu da podnese organizacija CANVAS. A možda je sve samo nesporazum, kako se nada Srđa Popović.


Dekret o stavljanju 80 organizacija na listu terorističkih sama po sebi nije čudna. Konačno, tu je i Al Kaida, ali su se u istom košu našle i islamističke organizacije, kao i one koje promovišu demokratiju i ljudska prava. Prema pisanju "Njujork tajmsa", to samo pokazuje stepen straha šeika Emirata, Saudijske Arabije i Katara od doktrine političkog islama koju promoviše Muslimansko bratstvo.
 

Taj strah je toliki da Emirati danas do zuba naoružavaju svoju vojsku i to ne samo zbog eventualne pretnje Irana, već i zbog težnje naroda da dođu do predstavnika izabranih na izborima. Pravo pitanje je kako se jedna srpska organizacija našla na tom spisku, šta to znači i kakve bi posledice mogle da budu.

Prijatelji: Bin Zajed i Aleksandar Vučić
 


Srđa Popović, čelnik CANVAS i nekada jedan od vođa Otpora, kaže za "Vesti" da su iznanađeni i šokirani i da će da učine sve da se taj nesporazum otkloni.


- CANVAS je posvećen, a lako je proveriti, za dosledno izučavanje i primenu nenasilnih metoda u rešavanju društvenih konflikata. U deceniju dugom radu, naš Centar je postao sinonim za nenasilnu borbu širom sveta, što mu je donelo brojna međunarodna priznanja, nagrade iz oblasti ljudskih prava i zvanja poput vodećih svetskih mislilaca - kaže Srđa Popović.


Nije sasvim jasno zbog čega je ta srpska nevladina organizacija dočekala da se nađe u društvu Al Kaide ili Boko Haram. Jasno je da se Ujedinjeni Arapski Emirati, baš kao i Saudijska Arabija i druge zemlje Arabijskog poluostrva smrtno plaše Arapskog proleća i ne prezaju da se svim sredstvima odbrane od pošasti narodne volje. Za monarhije Bliskog istoka ništa nije opasnije od takozvanog političkog islama, koji je pobedom na izborima u Egiptu pokazao da možda i ima većinu u arapskom svetu.


- Za nas je iznenađenje i šok što smo se našli na listi ekstremnih grupa koju je usvojila vlada UAE. Pretpostavljamo da je u pitanju nesporazum ili greška. Danas smo uputili pismo ambasadi UAE u Srbiji i pozvali ih da nas posete i lično se uvere da smo posvećeni nenasilnom rešavanju konflikata - kaže Popović.
 

Na spisku sa Boko Haram

Organizacija CANVAS, koju vodi jedan od vođa pokreta Otpor Srđa Popović, osnovana je 2004. i bavi se prenošenjem iskustva rušenja s vlasti bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića. CANVAS se našao na spisku sa organizacijama iz Evrope, među kojima su i muslimanske organizacije iz Skandinavije, Belgije, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije. Listu je sačinila vlada UAE u skladu sa Zakonom o borbi protiv terorizma, potpisao ju je šeik Kalifa bin Zajed. Među njima su Muslimansko bratstvo, Al Kaida, somalijska Harakat al Šabad al mudžahedin, nigerijska Boko Haram, Hezbolah i drugi.

 

Priprema za novo Arapsko proleće

Zanimljivo je da vlada UAE strepi od CANVASA, ali ne i od ozloglašenog Blekvotera, američke kompanije s plaćeničkom vojskom. Naime, u UAE deluje privatna vojska od oko 800 plaćenika, uglavnom kolumbijskih i južnoafričkih. Prema ugovoru koji je objavio "Njujork tajms", šeik Bin Zajed je angažovao osnivača Blekvotera i njegovu "novu" firmu Refleks risponsis za 529 miliona dolara. Ova grupa plaćenika ima kamp u Zajed vojnom gradu i obučava se za vrlo neobične zadatke, među kojima su "obaveštajni rad, urbano ratovanje, obezbeđenje naftnih kompleksa i radioaktivnih materijala, specijalne operacije u i izvan zemlje i humanitarne misije". Njujorški list zaključuje da šek Bin Zajed nema poverenja u regularnu armiju, te da se užurbano priprema za neko novo Arapsko proleće.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.11.2014. 07:15
Мортон Абрамовиц је човек кога је Шешељ у пар наврата у Хагу, а потом и у интервјуима датим након повратка из Хага, означио као особу која је врбовала Александра Вучића. Будући да је познато да је садашњи Премијер Србије нагло и неочекивано променио своју идеологију није немогуће да је овај врло моћан Американац успео да за себе придобије политички врх Србије. Стога народ Србије има право да се упозна са личношћу човека који одређује правац државе Србије.Мортон Абрамовиц је рођен 1933. у Lakewood-у, New Jersey као последње од укупно седморо деце. Родитељи Мортона имигрирали су у САД из Литваније, Русије у то време, из малог јеврејског села.
Utorak 18.11.2014. 07:33
Svaka organizacija koja za novac u drugim drzavama vrsi organizaciju promena vlasti je teroristicka.5 oktobar je klasican primer gde kriminalci i strani placenici preuzimaju vlast na ulici a potom i u drzavi.Majdan u Kijevu je cista kopija mafijasa iz Beograda gde se oruzje iz policiske stanice krade a potom izaziva opsta nesigurnost kao i neredi u drzavi.Takve idiote i placenike kojima je jedini cilj da izvrse naredbe nalogodavaca za izazivanje nereda i krvoprolica treba streljati na licu mesta .
Utorak 18.11.2014. 07:15
Отац му је био ритуални кољач животиња за потребе празника ортодоксних Јевреја, а мајка је била домаћица. Иако нису знали ни енглески језик, лако су се уклопили у заједницу Lakewood-а, коју су чинили претежно Јевреји.Абрамовиц је без тешкоћа завршио средњу школу а потом добио пуну стипендију за Стенфорд на коме је дипломирао на историју и економију. Своје школовање наставља на Харварду где добија магистратуру. По напуштању Харварда Мортон добија посао у Стејт департменту и његова каријера у дипломатским водама САД-а вртоглаво расте.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online