Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.01.2010.
05:07
Tanjug A

SAD ne planiraju preprodaju vakcina

SAD još nisu donele odluku da li da otkažu deo naručenih vakcina protiv svinjskog gripa ili da deo prodaju drugim zemljama, za razliku od nekih evropskih država koje su zaključile da imaju znatan višak tih vakcina, saopšteno je iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Po rečima dr En Šuhat, šefa Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti pri CDC-u, interesovanje američkog stanovništva za vakcinu protiv svinjskog gripa je stabilno i vlada SAD je trenutno koncentrisana na to da se vakciniše što je moguće više građana, prenosi Rojters.

Broj novih slučajeva zaraze virusom H1N1 je, međutim, u mnogim zemljama znatno opao, pa su se njihove vlade suočile s velikim viškovima cepiva. U Nemačkoj je u petak objavljeno da je u planu otkazivanje polovine od 50 miliona doza vakcina naručenih od farmaceutske kompanije "Glakso Smit Klajn".

Vakcina protiv H1N1

Pre neki dan je i Francuska objavila kako je donela odluku da otkaže više od polovine naručenih vakcina protiv svinjskog gripa, nakon sve glasnijih kritike da su narudžbine bile preterane. Američko ministarstvo zdravlja je na udaru kritika iz drugih razloga - što je navodno pogrešno proračunalo koliko će prvobitno vakcina biti dostupno tamošnjem stanovništvu i dinamiku isporuka. Vlada SAD je ugovorila nabavku ukupno 251 milion doza vakcine protiv virusa H1N1 od pet proizvođača -

"Glakso Smit Klajna", "Astra Zeneke", "Sanofi-Aventisa", "Novartisa" i CSL-a. Dr Šuhat ističe da SAD na raspolaganju trenutno imaju 136 miliona doza vakcine protiv svinjskog gripa, prema 100 miliona doza pre mesec dana.

Vakcinacija protiv H1N1

Procenjuje se da je dosad vakcinisano najmanje 50 miliona Amerikanaca, kao i da je 47 miliona građana SAD dosad zaraženo virusom H1N1, od kojih je umrlo gotovo 10.000, a hospitalizovano preko 200.000. U prosečnoj godini od sezonskog gripa u SAD umre 36.000 ljudi, a 200.000 dospe u bolnicu. Dr Šuhat priznaje da je vrhunac aktivnosti virusa svinjskog gripa u SAD minuo u oktobru, ali podseća da u jednoj sezoni može da bude i nekoliko takvih vrhunaca i da ovaj virus i dalje cirkuliše među domaćim stanovništvom. CDC za narednu nedelju planira početak kampanje kojom bi svi stanovnici SAD bili ohrabreni da prime vakcinu protiv virusa H1N1, jer je to po rečima dr Šuhat "najbolji pravac akcije" iako se ne može znati šta budućnost nosi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online