Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 07.02.2012.
06:07
Blic A

Francuski ministar: Naša civilizacija vrednija od drugih

Francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean dospeo je na metu žestokih kritika, posle izjave date tokom vikenda da su neke civilizacije, posebno ona kojoj i on pripada, vrednije od drugih. Kritičari komentare Geana u najboljem slučaju smatraju pogrešno protumačenim i ciničnim, a u najgorem - ksenofobičnim.

Ksenofobične izjave ili predizborna kampanja: Klod Gean
 


Gean je, međutim, odbio u intervjuu za Figaro da povuče svoje reči, potvrdivši da ih je izgovorio u subotu na sastanku desničarskog podmlatka u francuskom parlamentu i nazivajući svoje gledište "razumnim".
 

"Očigledno je primetiti da nemaju sve civilizacije istu vrednost kada se radi o humanističkim vrlinama poput naših", rekao je Gean.

On je ocenio da nije istupio iz svog domena kada je razmatrao strane civilizacije.
 

"Ko može da dovede u pitanje da postoje razlike u vrednosti između civilizacija koje favorizuju demokratiju, štite individualne slobode... promovišu prava žena, i civilizacija koje prihvataju tiraniju, ne pridaju značaj slobodama i ne poštuju jednaka prava između muškaraca i žena", rekao je Gean.

Rivalski socijalisti optužuju Geana, koji je iz redova konzervativne Unije za narodni pokret (UMP) francuskog predsednika Nikole Sarkozija, da su na njegovoj meti muslimani i islam i da želi da svojim izjavama primami birače krajnje desnice da glasaju na predstojećim predsedničkim izborima u aprilu i maju za kandidata UMP.
 

Šef kampanje kandidata Socijalističke partije Fransoa Olanda za predsednika, Pjer Moskovici, nazvao je Geanove komentare "unapred smišljenim, namernim i samosvesnim gestom" čiji cilj je da se izgrade "mostovi između desnice i ekstremne desnice".

I drugi socijalistički političari opisali su Geanove komentare kao lov čiji cilj je da se birači iz ultradesničarskog Nacionalnog fronta upecaju u konzervativni Sarkozijev UMP.

Gean je prošlog marta izazvao slične kontroverze kada je govoreći o imigraciji rekao da "Francuzi ponekad imaju osećaj kao da više nisu u sopstvenoj kući".

POVEZANE VESTI

Utorak 07.02.2012. 11:32
Car Dusan Silni je imao bolju civilizaciju od vas Francuza i Mnogih drugih! Predlagao je Car Dusan zajednicke saveze sa vasom "civilizacijom' u nameri da se zaustavi prodor Osmanlijske imperije na Evropsko tlo! Vasa "civilizacija ' je to necivilizovano odbijala jer ste imali druge apetite misleci da oni [ Osmanlije] nikada nece doci vama! I GLE CUDA NEVIDJENOG a Zapisanog- registrovanog! Ministar Francuske rece :" DA Francuzi ponekad imaju osecaj kao da vise nisu u sopstvenoj kuci"! Znaci doziveli su ono sto im je Car Dusan govorio. I LAZAR ce traziti isto to da se konacno zaustave Osmanlije! "Civilizovana" Francuska udara na pravoslavlje!
Utorak 07.02.2012. 13:49
civilizacija jednog mirnog plemena iz sredista amazonije je daleko iznad vase...nikog ne ubijaju,tlace,ne otimaju tudje,ne ponizavaju druge itd...
Utorak 07.02.2012. 20:08
CRNA CIVILIZACIJA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online