Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.02.2012.
15:55
Beta A

Velike hladnoće blokirale saobraćaj u Evropi

Velike hladnoće i snežne padavine koje su zahvatile Evropu odnele su više od 200 života i ugrozile vazdušni, železnički i drumski saobraćaj širom kontinenta, prenosi danas britanski BBC. Desetine letova otkazano je na evropskim saobraćajnim tranzitnim tačkama - aerodromima u Amsterdamu i Londonu.

Vestminsterska opatija u Londonu okovana ledom i snegom

Ledenim vremenom su naročito pogođene centralna i istočna Evropa, u kojima su niske temperature dostigle višedecenijski rekord - do čak minus 38 stepeni, koliko je izmereno u Ukrajini u kojoj su se prošle nedelje najmanje 122 osobe smrzle, većinom beskućnici.


Širom te zemlje otvoreno je stotine prihvatnih centara, u kojima ljudi mogu da se zgreju, popiju i pojedu nešto toplo i prespavaju.


U Poljskoj su temperature dostigle minus 27 stepeni, što je izazvalo smrzavanje 45 osoba. U Rumuniji je broj onih koji su život izgubili zbog izuzetno niskih temperatura dostigao 28.


U Srbiji su vanredne situacije proglašene u 32 opštine, a zbog zime je umrlo devet osoba, dok se jedno lice vodi kao nestalo.


Hladnoća je odnela danak i u BiH, Letoniji, Litvaniji, Estoniji, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Slovačkoj, Francuskoj, Austriji i Grčkoj, prema izveštajima agencije Frans pres.

Mostar zatrpan snegom


Sneg koji neprekidno pada od četvrtka uveče odsekao je čitave gradove u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Zvaničnici BiH proglasili su vanredno stanje u prestonici Sarajevu, gde je sneg paralisao grad. Zabeležene su i tuče među stanovnicima koji pokušavaju da se domognu hrane, čije zalihe polako ponestaju.


Italijanska prestonica Rim suočava se sa najvišim snežnim pokrivačem u više od 25 godina, što je izazvalo saobraćajni haos u gradu. U Veneciji su se čak zaledili neki od kanala.

Sneg u Rimu kakav se ne pamti
Ruski gasni gigant Gasprom upozorio je da nije u stanju da odgovori na evropske potreba za tim energentom, jer se i sam bori sa problemima koje izaziva izuzetno hladno vreme.


Kako se talas ledenog vazduha pomera ka zapadu, tako je u noći između petka i subote i Britanija zahvaćena snegom i hladnim vremenom. U nekim delovima zemlje palo je 16 centimetara snega, što je izazvalo saobraćajni haos na putevima, železničkim prugama i aerodromima.


U Holandiji su izmerene temperature od minus 22 stepena, što je rekord u poslednjih 27 godina u toj zemlji.


Automoto savezi evropskih zemalja prijavili su kilometrima duge saobraćajne kolone širom Belgije i Holandije, pošto je u tim zemljama u petak pao prvi sneg ove zime.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online